Így készül a szűrőpapír
2014/03/13 10:23
3921 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A laboratóriumi elválasztást leggyakrabban szűrőpapír segítségével hajtjuk végre. Szűréskor az üvegtölcsérbe papírból készült szűrőt helyezünk. Hogyan készítsük el a szűrőt, és mire használhatjuk még a laboratóriumban a szűrőpapírt?

Az anyagtudományok egyik legfontosabb célja, hogy az anyagirendszereket összetevőire válasszák szét. A kémiai laboratóriumi munkában több egyszerű és összetett módszer ismert a szétválasztásra. A centrifugálást nehezen ülepedő csapadékok esetében alkalmazzuk. A dekantálást akkor, amikor a szilárd anyag sűrűsége nagyobb az oldószerénél és így az ülepedés után az oldószer nagy része leönthető a szilárd anyagról. A gravitációs szűrés a legegyszerűbb, a szűrés szívatással kicsit összetettebb szűrési eljárás.

Szűrés

Szűrésnek nevezzük azt a műveletet, amikor szilárd és folyékony halmazállapotú anyagok keverékét a kristályok méreténél kisebb pórusátmérőjű szűrő segítségével különítjük el.

Tipikus felhasználási területe az oldószerben oldhatatlan komponens elkülönítése az oldattól. A szűrést általában papírból készült szűrőn végezzük. Mindenféle papírtermék fő alapanyaga a cellulóz. A szűrőpapírban lényegében csak ez van, azaz nem tartalmaz ragasztóanyagot, töltő és színezőanyagot.

A szűrőpapír fajtái

Többféle szempont szerint csoportosítják a kereskedelemben a szűrőpapírt. Például a pórusméret alapján. A gyakorlatban ez azért fontos, mert minél kisebb pórusú a papír, annál kisebb méretű szilárd szemcséket képes visszatartani a szűrésnél. Persze ezzel együtt a folyadék annál lassabban, nehezebben folyik le és lesz hosszabb az elválasztás. A pórus méret 1-6 μm között változik.

A gyors szűréshez a sima szűrőpapírokon kívül árulnak recés és kreppelt változatot is. Analitikai célokra hamumentes (égetéskor szinte tökéletesen elbomlik), drágább papírt használnak. Ezeket árulják tekercs, ív és korong formában is.

Szűrő hajtogatás

Szűréskor, amennyiben a szilárd anyagra van szükség, akkor sima szűrőt készítünk. Így az elválasztás befejezte után kisebb felületről könnyebb összeszedni a terméket.

szűrőpapír

A négyzet alakúra vágott szűrőpapírt négyrét hajtjuk, a nyitott oldalát negyed körcikkre vágjuk. A vágás nagysága attól függ, hogy mekkora tölcsért fogunk használni a szűréshez. Érdemes úgy választani a méretet, hogy a papír a tölcsér szélénél 5-6 mm-rel lejjebb legyen.

szur1
szur2
szur3
szur4

A négyrét hajtott papír egyik lapját különvesszük és úgy helyezzük a tölcsérbe. Desztillált vízzel megnedvesítjük és az üvegfalhoz „ragasztjuk”.

szur5
szur6
szur7
szur8

Redős szűrő készítésekor a négyrét hajtott szűrőpapírt félig kinyitjuk és 1 nyolcadot hajtással bejelölünk, majd újra kinyitjuk.

szur9
szur10
szur11
szur12

Legyezőszerűen tizenhatodokat hajtunk egymásra hol az egyik, hol a másik oldalra.

szűrőpapír2

A teljesen összehajtott szűrőpapír nyitott oldalát ívesen méretre vágjuk, majd szétnyitva tesszük a tölcsérbe.

szur13
szur14
szur15
szur16

Redős szűrőt akkor alkalmazunk, ha a szűrletre (az átmenő folyadékra) van szükség, mert a folyadék a nagyobb felületen át gyorsabban szűrődik.

A tölcsér alá főzőpoharat állítunk a folyadék felfogására. Meggyorsítjuk a szűrést, ha az üvegtölcsér szárának ferdén levágott végét csúcsával a főzőpohár falához illesztjük. A folyadék egyenletesen folyik le és mintegy szívóhatást fejt ki a tölcsér belsejére.

szűrőpapír3

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk