Itt a piros, hol a piros - a napozás kémiája
2002/07/11 08:00
843 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A nyár lévén főszerepük van a naptejeknek, fényvédő krémeknek és röpködnek a faktorok, az UV-szűrők. Hogyan védenek a naptejek és hogyan lehet lebarnulni napozás nélkül?

Az egészség vegyületei

A Nap fiatal csillag létére eláraszt bennünket parányi részecskék milliárdjaival és bőkezűen ontja ránk elektromágneses sugarainak egész arzenálját. A nyár szabad utat enged a napfürdőzésnek, így dolga akad a naptejeknek, fényvédő krémeknek és röpködni kezdenek a faktorok és az UV-szűrők.

Nincs ózonlyuk!

A Nap minden pillanatban milliárdnyi részecskét - protonokat, neutrínókat és más elemi részecskéket - bocsát a Földre. Ezek egy részétől megóv minket a Föld mágneses tere. A részecskéken kívül természetesen különböző hullámhosszúságú és (ebből adódóan) energiájú elektromágneses sugarak is érik bolygónkat.

Ahogyan az ábrán is látszik, az ibolyántúli (ultraibolya) sugarak rövidebb hullámhosszúak, de nagyobb energiájúak a látható fénynél. Az ultraibolyán belül még elkülönítünk 3 tartományt, melyek energiájukban különböznek. Így az UV-A a legkisebb energiájú, míg az UV-C nagyobb energiájú sugárzás.

A Földet 18-25 km magasságban körülvevő ózonpajzs elnyeli a káros 220-320 nm hullámhosszú UV-sugárzást. E jótékony hatását azonban veszélyeztetik olyan gázok, melyek hozzájárulnak az ózon bomlásához (N2O, CO, CH4, freonok stb.).

A légköri ózon a sztratoszférában UV-sugárzás hatására keletkezik a levegő oxigénjéből:

O2 = O + O, O + O2 = O3

Az ózon nagyobb hullámhosszú fény hatására elbomlik. Természetes körülmények között az ózon keletkezése és bomlása egyensúlyban van. Ennek az egyensúlynak a zavarát okozzák a klór-fluormetánok, mint a freon-11 (CFCl3) és a freon-12 (CF2Cl2). Ezekről UV fény hatására Cl* gyökök hasadnak le, amelyek katalizálják az ózonmolekulák bomlását.

Naptejek, napvédő krémek

Az ibolyántúli sugarak között az UV-A tartományba esők viszonylag alacsony energiájúak és ezen kívül elősegítik a D-vitamin előállítását az emberi szervezetben. A 8-as vagy annál nagyobb faktorú napvédő krémek megakadályozzák a D-vitamin napfény hatására történő előállítását. A D-vitamint élelmiszerekből kell pótolniuk azoknak, akik keveset vannak napon vagy erős napvédő szereket használnak.

Az UV-B és UV-C tartományba eső sugárzás bőrpírt, illtetve gyulladást okoz, a hajszálerek pedig kitágulnak, megélénkül a vérkeringés. Az ultraibolya sugarak - ahogyan a légkörben is - képesek a kétatomos oxigénmolekulákat gyökökre bontani (O2 = O + O). Ezek a gyökök igyekeznek kötésbe vinni szabad elektronjaikat, ezért igen reakcióképesek és akár a bőr elrákosodását is előidézhetik.

A naptejek, napvédő krémek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek elnyelik a káros UV-sugarakat. Az első napvédő anyag a para-diamino benzoesav volt (PABA), de ez később allergénnek és károsnak bizonyult. Hasonló a helyzet a cink-oxiddal és a titán-oxiddal. Ezen kívül a naptejekben jelen van az E-vitamin (a-tokoferol), amely megakadályozza, hogy a szabad gyökök káros reakcióit. Mivel a napfény szárítja a bőrt, ezért általában glicerint is találunk a napvédő készítményekben.

Tudtad-e?

hogy a barnító krémekben a szervezetben is előforduló dihidroxi-aceton található? A bőrben levő fehérjékkel reakcióba lépve barna színt eredményez és nem káros.

Napszemüveg és sapka

A napszemüvegek igazi sztárjai a nyárnak. Mostanában egyre gyakrabban gondolunk arra, hogy a szemüveg nemcsak az erős fénytől óv meg, hanem attól is, hogy az UV-sugárzás a szemünkbe jusson.
A XIV. században a kínaiak kvarcból, azaz hegyikristályból készítettek napszemüvegeket, míg az eszkimók halcsontból.

Fontos, hogy az erős napsugárzásban olyan napszemüveget viseljünk, amely valóban véd az UV káros sugarai ellen. Célszerű, ha a napszemüveg ívelt alakú, így az oldalt bejövő napfény nem jut a szembe. Hasonló szolgálatokat tehet egy baseball sapka is, amely szintén hatékony.

Főző Attila László

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk