Januárban születtek
2002/01/02 08:00
3062 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az adott hónapban született matematikusokat bemutató sorozatunk újabb tagja olvasható most ezen az oldalon. Következzen három olyan tudós, akik -talán leginkább - a sokoldalúságukkal tűntek ki a többiek közül.

Januárban született híres matematikusok

Folytatva a sorozatunkat, következzen most három olyan tudós, akik sokoldalúságukkal tűntek ki a többiek közül.

Marie Ennemond Camille Jordan

A francia matematikus neve a matematika sok területén felbukkan. A halmazok mérésének probblémájával is foglalkozott. Elsőként ismerte fel a Galois-elmélet jelentőségét. Továbbfejlesztette a csoportelméletet és bebizonyította a leíró topológia egyik alaptételét, a Jordan-tételt. Ismert matematikai fogalmak a Jordan-féle normálalak, a Jordan-mérték, Gauss-Jordan elimináció, Jordan-féle felbontás is. Ez is azt mutatja, hogy egy sokoldalú matematikust tisztelhetünk a személyében.

Vele is kapcsolatos honlapok:

Joseph-Louis Lagrange

Munkássága átfogja szinte az egész XVIII. századi matematikát. Nevét őrzi - többek között - a véges csoportokra vonatkozó a csoportelméleti Lagrange-tétel, de a matematikai analízis alapjait tanulók is találkozhatnak egy tőle származó tétellel. Függvények egy csoportjának is ő a névadója. Létezik Euler-Lagrange-differenciálegyenlet, Lagrange-pont, Lagrange-polinom, D'Alembert-Lagrange-féle egyenlet, Lagrange-féle multiplikátor, Lagrange-féle középértéktétel, Lagrange-inverziós formula, Lagrange-görbe. A matematikai módszereit a fizikában és a csillagászatban is alkalmazta, így e tudományokban is jelentőset alkotott.

Vele kapcsolatosak az alábbi web-lapok is:

Sir Isaac Newton

A nagy angol tudós nevét a közvélekedésben elsősorban fizikusként szokták emlegetni, pedig jelentős munkát végzett a matematika terén is. A differenciál- és integrálszámítás alapjainak lerakásánál jelentős szerepe volt. Az ő nevét is viselő formula nagyon megkönnyítette a függvények nagy csoportjának tagjaival adott határozott integrálok kiszámítását. A matematika más területein is tevékenykedett. A sokak által ismert binomiális tétel is tőle kapta a nevét. Ha a Newton kép felett, a nevére kattintunk, akkor bőséges, angol nyelvű ismertetőt olveshatunk az életéről és munkásságáról.

Róla szólnak a következő web lapok:

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk