Jó sok ember kis helyen...
Sulinet
2012/07/11 10:57
1109 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A 19. Század elején 1 milliárdan voltunk, a múlt század közepéig 1,5 milliárddal nőtt a lakosság és csak az elmúlt hat évtizedben 4.5 milliárdal lettünk többen. Napjainkra  a föld lakossága elérte a 7 milliárdot. A föld készletei csökkennek, a környezetszennyezés nő. Vajon a nem túl távoli jövő demográfiai katasztrófával fenyeget, vagy az egész csak a vészmadarak agyszüleménye? 

populacio_03_520 A napjainkban zajló drámai demográfiai robbanást sokan intő jelnek veszik. Hetente egymillió fővel bővül a föld lakossága, nő a gépjárművek száma, az energiahiány és a környezetszennyezés. 2050-re 50 százalékkal bővül a népesség és a problémát az jelenti, hogy 90 százalékban ez a legszegényebb fejlődő országban történik.

Demográfiai bumm

Az első népességrobbanás az ipari forradalom idejére tehető, minek követeztében nőtt a várható élettartram és csökkent a halálozási arány. A folyamatosan javuló életkörülények, az élelmiszerellátás, az egészség javulása és az infrastrukturális fejlődés egy a mai fejlődő országokban is megfigyelhető társadalmi szaporulatot hozott magával. Ekkor Európa lakossága több, mint a háromszorosára nőtt, az átlagos várható életkor pedig 25 évről 48-55 (!) évre emelkedett. A Nyugat-Európai vívmányok meglepő gyorsasággal terjedtek el az elmaradottab európai országokban is, minek hatására megszülettek a fejlettebb egészségügyi rendszerek. A szabadkereskedelem és az infrastrukturális fejlesztések hatására gyorsan terjedtek azon technikák és termékek, amik egy tartalmasabb, egészségesebb táplálkozást tettek lehetővé.

Aránytalanságok

Egy korábbi demográfiai felmérés szerint szerint a föld lakossága a születések alapján karakteresen két részre oszlik, átmenet a kettő között alig van. A kisebb 2,3 milliárd ember népességnövekedési aránya az 1 százalékot  is alig teszi ki, sőt negatív irányba tendál, míg a nagyobb rész 2.6 milliárd ember növekedési üteme meghaladja a 2,2 százalékot. Az előbbi a fejlett országokra jellemző, ahol ez a csökkenő hajlam életszínvonalnövekeddéssel párosul, míg a fejlődő, lemaradottabb országok nem bírnak lépést tartani a népességtöbblettel ami súlyos válságokhoz vezet.

Figyelemreméltó adat, hogy a  lakosság vízfogyasztása a fejlettebb országokban napi 300 liter, míg a legszegényebb országokban 2-5 liter naponta. 2025-re a vízhiányos országok lakossága 3 milliárdra nőhet, ami leginkább az Afrikai és Dél-Ázsiai régiókban jelent súlyos problémát. Egy ENSZ jelentés szerint a világon hat emberből egynek nem jut tiszta ivóvíz.

afrika_oktatas_01_200 Nők, tanulás

Egyöntetű vélemények szerint a válság megoldásában nagy szerep fog jutni a nőknek, életkörülményeik és iskolázottságuk javulásával. A fejlődő országokban szembetűnően hátrányos helyzetben lévő nők az oktatás és egészségügyi felvilágodítás útján lehetőségük van a konzerválódott, hagyományos életmód megváltozatására, ami az azonos esélyek kivívása után tudatosabb születésszabályozáshoz és egészségesebb családtervezéshez vezethet.

A szakértő szemével

A demográfusok szerint azonban korai lenne katasztrófát kiálltani, robbanásról szó sincs. Sőt! A születések aránya évtizedek óta mindenhol csökken, mint ahogyan a túlnépesedés sem igaz, hiszen van egyfajta elvándorlási hullám, ami a vidékről a városba tart, de emellett hatalmas területek néptelenednek el. Ugyanez igaz a rettegett délről észak felé tartó migrációra, ugyanis emellett megjelent egy dél-dél felé tartó elvándorlás, így gyakorlatilag a népességmozgás inkább egyfajta körforgáshoz hasonlítható.

Megoldás

Egyben azonban a szakértők is egyetértenek, hogy a megoldás a hatékony, átgondolt születésszabályozásban, a műveltségi szint emelésében és a hatékony mezőgazdasági módok, ill. a pazarlás megállításában rejlik. Az embert körülvevő környzete megannyi alternatív lehetőséget rejt, mind az élelmezés, mind az energiafelhasználás területén. Ezek tudatos kihasználása rejti az emberi tulélés és a fenntarthatóság alapjait.

A demográfia az emberi populációdinamikával foglalkozó tudomány. Amennyiben téged is érdekel a népességkutatás tudománya, nézz szétt ehhez kapcsolódó cikkeink között!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk