Jön a nyár, lesz energia
2013/05/07 11:29
5380 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A napenergia reggeltől estig rendelkezésünkre áll. Felhasználása egyre hétköznapibbá válik és egy jobban megkönnyítheti életünket. Ráadásul a napsütéses órák száma is nő, a napelemek pedig egyre olcsóbbak lesznek.

Finomodó módszerek

A napsütéses órák számát tekintve hazánk elég jól áll és ami a tendenciát illeti, egyértelműen növekedés tapasztalható. Ezért jó esély van arra, hogy Vilinek, a napelemes erdei kisvasútnak nem kell sokat pihenni ezen a nyáron. Egyre jobb hatásfokú szerkezetek születnek, amik a nap energiáját használják működésükhöz. Friss hír, hogy olyan repülőgépet építettek, ami csak napenergiával szeli át Észak-Amerikát, ez kb. 5000 km.

vilivonat Vili, a napelemes kisvonat

A Nap energiája az alapja majdnem az összes, természetben zajló folyamatnak, legalábbis, ami felszínen zajlik, azoknak mindenképpen. Ezt az energiát az ember ősidők óta hasznosítja – gondoljunk csak a gyümölcsök aszalására -, a módszerek egyre kifinomultabbak lettek, jelenleg ott tartunk, hogy napelemekkel készítünk elektromos energiát magunknak.

Töltsd fel a mobilod hátizsákkal

Nézzük, hogy mi, egyszerű halandók, akik nem akarunk nagy rendszereket működtetni, mihez kezdhetünk a hétköznapokban napenergiával:

A napelemes számológép és óra már régi ismerőseink, de egy napelemes hátizsák még nem mindennapi dolog. Ezeket a hátizsákokat újrahasznosított anyagból készítik, ami már önmagában is előny, de a lényeg az, hogy egy USB csatlakozón keresztül feltölthetjük vele mobiltelefonunkat. Ez nagyon praktikus lehet, ha például hosszú időt töltünk a természetben, de a mobilt nem akarjuk otthon hagyni. A telefonon kívül használhatjuk mp3 lejátszók és tabletek töltésére is. 

Ha nem tetszik a hátizsákos töltő, akkor használhatunk olyan kisméretű töltőkészülékeket, amiket direkt a napenergia felhasználása miatt fejlesztettek ki. Ezek gyakorlatilag akkumulátorok, amiket napelem segítségével tölthetünk fel. Elemlámpa, zsebrádió és kerékpárra való helyzetjelző lámpák léteznek napelemmel. Ha mindez nem lenne elég, akkor találunk a nap energiáját hasznosító ébresztőórát, hőmérsékletkijelzővel.

Bogarak napenergiával

Az előbbi dolgok megkönnyíthetik életünket, de mi lesz a felhőtlen szórakozással?  Mondhatjuk, meg van oldva. Játszhatunk napelemes pókkal, szitakötővel, szöcskével és csótánnyal.  A bogarakat felpakolhatjuk egy napelemes autóra, amire napelemes robotok támadnak egy napelemes pegazussal hadosztállyal megtámogatva. Jó móka és nem kell bedugni a konnektorba hozzá semmit.

Látható, hogy a napenergia felhasználása egyre inkább hétköznapivá válik, ami nagyszerű fejlemény, még annak fényében is, hogy a napelemek előállítás ró némi terhet a környezetre. Viszont a napelemmel előállított energia, gyakorlatilag tiszta.

A napenergia felhasználásának előnyei:

  • Csökkenti a fosszilis energiaforrástól való függést.
  • Szinte állandóan rendelkezésre áll (2100-2300 óra/év).
  • Könnyű fenntartani és működtetni a napelemes rendszereket.
  • Az újabb fajta napelemek árnyékban is képesek energiát termelni.
  • Megújuló energiaforrás.
  • A napenergia felhasználása nem jár környezetszennyezéssel.
  • A napelemek gyártási költsége egyre olcsóbb.

Néhány beszédes adat

A Nap sugárzó teljesítményének a Földet érő része körülbelül 173 x 1012 kW, amely több ezerszerese az emberiség jelenlegi energiaigényének. Évente olyan mennyiségű napenergia érkezik a Napból a Földre, amennyit 60 milliárd tonna kőolaj elégetésével nyernénk.

nap_001 Valaha istenként tisztelték

Magyarországon a legtöbb, 2000 óra fölötti évi napsütés a déli, délkeleti országrészben jellemző, míg a legkevésbé napos területek az ország északi, északkeleti részében valamint az Alpokalján jelennek meg 1800 óránál is kevesebb évi napfényösszeggel.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk