Júliusban születtek ők is
2001/07/02 08:00
2240 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ismerősek ezek a nevek: Cramer, Leibniz, Zermelo? Ők a Júliusban születtek ők is... cikksorozat következő szereplői, akik elsősorban a matematika területén jeleskedtek.

Egy évvel ezelőtt már megjelentettünk egy cikket, ami egy nagy magyar tudósról szólt, aki júliusban született. Folytatva az idei hagyományokat, most olyan matematikusokról ejtünk szót, akik nem magyarok, szerepelhetnek a közoktatás matematika óráin és e hónap szülöttei.

Gabriel Cramer

A 18. századi, Svájcban születt matematikus nevét - elsősorban - a lineáris egyenletrendszerek bizonyos típusánál alkalmazható, determinánsokat felhasználó szabályról ismerthetjük. A matematika több területén végzett vizsgálódásokat, sokat foglalkozott a tanítással is.Talán emiatt kora több nagy tudósával tartott fönn szakmai kapcsolatt. Erről és még sok, személyével kapcsolatos tudnivalóról is olvashatunk angol nyelven, ha a nevére kattintunk.

Olyan web-oldalak, amelyek róla is szólnak:

Gottfried Wilhelm von Leibniz

A nagy német filozófus és matematikus sokoldalú tevékenységet folytatott. A nevét viselő Newton-Leibniz-formula is mutatja, hogy a matematikai analízis is az általa művelt szakterületek közé tartozott. Számológép konstruálásával is foglalkozott. Emellett a természettudományok és a filozófia legkülönbözőbb témáiban végzett vizsgálódásokat. Ha a nevére kattintunk, akkor sok érdekes adatot találhatunk angol nyelven az életére és munkásságára vonatkozóan.

Ernst Friedrich Ferdinand Zermelo

A 19. és a 20. század fordulóján élt német matematikus pozitív egész számok halmazának az axiómatikus felépítésével vívott ki nevet magának. Dolgozott az axiomatikus halmazelmélet terén, és sok számelméleti kutatást is folytatott, Kattintsunk a nevére, és további érdekességeket tudhatunk meg róla.

Olyan web-lapok, amelyek vele is kapcsolatosak:

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk