Júniusban születtek ők is
2001/06/18 08:00
1994 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Korábban már írtunk egy olyan magyar matematikusról, aki ebben a hónapban született. Most szintén júniusi születésű, de más nemzetiségű tudósokról szólunk, akik szerepelhetnek a középiskolás matematika tananyagban is.

Andrei Andreyevich Markov

A nagy orosz tudósról angol nyelven olvashatunk, ha a nevére kattintunk.

A valószínűségszámítás tanulmányozása közben a róla elnevezett egyenlőtlenséggel találkozhatunk, de a matematikából versenyeken induló gyerekek a Markov-lánc fogalmát is ismerhetik. Számelméleti munkássága is jelentős, de tevékenykedett a matematikai anlízis területén is.

Julius Peter Christian Petersen

A dán matematikus nevével a gráfelmélet tanulmányozása zorán, a róla elnevezett gráf vizsgálatakor találkozhatunk először. Foglalkozott algebrával, számelmélettel, matematikai analízissel és mechanikával is. Ha bővebben meg akarjuk ismerni az életét és munkásságát, kattintsunk a nevére!

Henri Léon Lebesgue

A felsőbb matematikai tanulmányokat folytató egyik kollégánk nyilatkozott úgy, hogy nagyon szereti Lebesgue-et, de ne csinált volna annyi tételt. Ez is mutatja, hogy ez a francia tudós jelentős életművet hagyott maga után. A mértékelmélet egyik megalapítója, az intergrál, függvény és konstans is viseli a nevét.Topológiai kutatásokat is folytatott, de a matematika egyéb területein is tevékenykedett. A nevére kattintva az angol nyelvű életrajzához juthatunk el.

Róla is szóló web-lapok az interneten:

Alan Mathison Turing

Egy matematikusról ritkán neveznek el gépet, de a Turing-gép ismert matematikai fogalom. Turing matematikai logikai vizsgálódsásai vezettek oda, hogy a matematika alapvető kérdéseit kezdte kutatni, és az algoritmuselmélet alapjait rakta le. A matematikai bizonyítások elmélete is sokat fejlődött a tevékenységének köszönhetően.

Róla is szóló weblapok:

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk