Kahn akadémia - Hogyan tanítsunk matematikát?
2014/07/22 15:53
2417 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hazai oktatás a modern technológiát még nem használja olyan mértékben, ahogy ezt a világ számos részén láthatjuk. Hazánkban kevés digitális tananyag születik úgy, hogy egy elkötelezett honpolgár szerzői jogi korlátozások nélkül a köz javára bocsájtja ezeket. Széchenyi István annak idején minden birtoka egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság, mai nevén a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Salman Kahn 2006-ban alapította meg a maga egyszemélyes akadémiáját.

Salman Khan multikulturális környezetben nőtt fel, hiszen édesapja bangladesi, édesanyja indiai származású, a család pedig az Egyesült Államokban él. Kahn tanulmányait a híres MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) végezte és szerzett matematikus, informatikus és vegyészmérnök oklevelet. A Harvard Business School-ban MBA fokozatot szerzett.

Új utakon a matematika tanítása

A matematika tanításának új útjait kezdte el keresni, amikor unokahúgát kezdte el tanítani. Akkoriban a Yahoo Doodle nevű alkalmazása egyesítette magában egy chat és egy rajztábla lehetőségeit. A módszer sikeres volt, amit az is bizonyít, hogy a rokonok, barátok sora kérte meg Salman-t arra, hogy segítsen nekik is.

Mivel a fent említett Yahoo Doodle csak egy diák tanítására volt alkalmas, ezért más megoldást keresett. A Youtube-ra töltöttel fel az egyes tananyagokat! Az új médium olyannyira népszerűvé vált, hogy Kahn felmondott az akkori munkahelyén és minden energiáját az azóta Kahn Akadémia (Khan Academy) néven ismertté vált oktatási szervezet működtetésére fordítja.

A Kahn Akadémia

Az akadémia egy non-profit szervezet. Célja az oktatás megreformálása, felhasználva az új technológiák adta lehetőségeket. Az ötlet annyira újszerű és nagyszerű volt, hogy számos alapítvány, köztük a Bill & Melinda Gates Foundation, magánszemélyek, cégek is támogatták a kezdeményezést. A támogatók segítsége tette lehetővé azt is, hogy az oktatófilmekből eltűnjenek a hirdetések is.

A cél, amit Salman Kahn maga elé tűzött ki, nagyon grandiózus: bárkit, bárhol kiváló minőségű oktatásban részesíteni, közvetlen kapcsolaton keresztül ingyenes hozzáférést nyújtva a YouTube -on tárolt több ezer angol nyelvű video-tananyaghoz.

kahn1

Az előadások a matematika után mára már felölelik a történelem, az egészségügy és az orvostudomány, a pénzügy, a fizika, a kémia, a biológia, a csillagászat, a közgazdaságtan, a kozmológia, a szerves kémia, a művészettörténet, a közgazdaságtan és a számítástechnika széles területeit.

Önkéntesek segítségével az eredetileg angol nyelvű videókat sikerült számos ország nyelvére lefordított feliratokkal ellátni.

Napjainkban a Khan Akadémia által készített videó-tananyagok jelentik az egyik legjobb szabadon elérhető tananyagot az interneten. Nem tiltja senki és semmi, hogy bárki lemásolja a példát, és ennek felhasználásával magyar nyelvű tananyagok készítésébe kezdjen.

Napjainkig a Khan Akadémia már több mint 200 millió digitális órát adott.

A matematika oktatása a Kahn Akadémián

A Khan Akadémia azonban nemcsak oktatóanyagokat fejleszt, hanem interaktív feladatlapokkal is segíti a gyerekek, a szülők és a tanárok munkáját.

kahn3

A feladatlapokat úgy alakították ki, hogy a diákok csak a már megszerzett biztos tudás birtokában tudnak továbblépni a következő témakörre. A  feladatlapokhoz kapcsolódó jutalmazási rendszer nem csak a jó válaszokat jutalmazza, de a kitartó tanulást is segíti.

Akik kedvet és tehetséget éreznek hozzá, akár tanárok is lehetnek a Khan Akadémián. Ebben a munkában a tanárokat egy olyan statisztikai rendszer  is segíti, amelynek segítségével képesek követni diákjaik fejlődését.

stats-small

Az adatok elemzésével jól láthatóvá válik, ha valaki megakad egy adott témakör feldolgozásában, és ekkor a tanár célzott segítséget nyújtani neki az anyag feldolgozásában.

Magyar nyelvű feliratokkal ellátott videó még nagyon kevés van, a következő fontos feladat a hazai közösségi média előtt az, hogy minél több anyag kerüljön a hazai diákok elé!

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk