Kannibáloktól származunk?!
2003/04/24 08:00
456 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Van egy megdöbbentő hírem: több mint valószínű, hogy nekünk, európai embereknek is olyan őseink voltak, akik előszeretettel kóstolgatták egymás húsát. No, persze az ősök alatt ne a dédszüleidre gondolj, annál sokkal régebbi ez a kannibál-história. De a nyomait a mai napig hordozzuk a szervezetünkben...

kannibal1 A megdöbbentő felfedezés egy londoni professzor, Simon Mead nevéhez fűződik, aki az elmúlt években az Új-Guineában élő törzsek genetikai állományát vizsgálta. Ezek a törzsek, mint te is biztos hallottál már róla, kannibalizmusukról voltak hírhedtek az egész világ számára. Hiszen mégiscsak, micsoda dolog ember létünkre embert enni, még a huszadik században is?! Borzasztó barbárság.

kannibal2 Náluk azonban ez hozzátartozott a vallási szokásaikhoz. Temetéseken ugyanis, a ceremónia részeként, a családtagok mindig elfogyasztották az elhunyt rokon agyát. De ne is taglalgassuk ezt sokáig, belegondolni is rossz. A lényeg, hogy az emberi testrészek elfogyasztása járványokhoz vezethet, mert egy bizonyos bennük található anyag súlyos fertőzést okozhat a húst elfogyasztó ember szervezetében.

kannibal3 Az Új-Guineában élő törzsek tagjainak azonban mégsem lett semmi bajuk attól, hogy emberi agyat fogyasztanak. Ez attól van, hogy a hosszú évszázadok, évezredek során a szervezetükben kialakult egy védekező mechanizmus a betegség ellen: egy mutáns (=megváltozott) gén, ami védelmet nyújt az emberhús-fogyasztás káros hatásai ellen. Ezt a gént fedezte fel a már említett professzor.
Ezek után azonban az az ötlete támadt, hogy érdekes lenne megvizsgálni más népek genetikai állományát is, vajon náluk is megtalálható-e ez a mutáns gén. Nagy meglepetésére az afrikai, ázsiai és európai emberek szervezetében is megtalálta ennek a védelmet nyújtó génnek valamelyik formáját. Ez pedig csak úgy alakulhatott ki, ha valamikor ezek a népek is fogyasztottak emberhúst.

kannibal4 Őseink kannibalizmusára más jelek is utalnak: Spanyolországban találtak olyan, 800 000 éves emberi csontokat a régészek, amelyekről egyértelműen megállapítható, hogy "tulajdonosaik" kannibalizmus áldozatai lettek. Pedig a 800 000 éve élő emberek már nem ősemberek voltak, hanem éppen olyanok, mint a maiak. A régészek Amerikában is olyan, a 12. századból származó főzőedényekre bukkantak, amelyeken emberi izomzatból származó proteint tudtak kimutatni.

Szervezetünkben tehát olyan gént őrzünk, amely annak a nyomát őrzi, hogy valamikor réges-régen, több mint tízezer éve kannibálok voltunk mi is. Már csak az a kérdés, hogy mennyire volt elterjedt őseink körében ez a - ma már - gyomorforgató szokás. Ezt a tudósok ma még nem tudják megválaszolni, ezt csak további kutatásokkal lehet kideríteni.
Addig is barátkozzunk a gondolattal...

(A felfedezésről szóló cikk a Nature című folyóirat 2003. áprilisi számában jelent meg.)

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk