Klimatikus forró pontok
2013/10/14 16:42
2157 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az ENSZ klímakutatóinak szeptember 27-én kiadott jelentése ismét ráirányította a figyelmet a klímaváltozásra és annak hatásaira, melyek más-más módon jelentkeznek a Föld egyes területein. Egy tanórán és azon kívül is jól használható weboldal segítségével látványosan megjelennek ezek a hatások és különbségek.

IPCC jelentés 2013

2013. szeptember végén, a stockholmi konferencia zárásaként adta ki az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) jelentését a globális klímaváltozásról, amit még három jelentés fog követni 2013-ban és 2014-ben. A korábban kiszivárogtatott eredményekből már augusztusban lehetett tudni a média számára is fogyasztható hírt: a globális felmelegedés jelenlegi üteme és mértéke 95%-ban az emberi tevékenység hatása. A jelentéseket ötévente készítik el, tehát a most világot látott eredmények a legfrissebb kutatásokra támaszkodnak. Az IPCC tanulmányt az Amerikai Meteorológiai Társaság által szeptember elején kiadott jelentés is alátámasztja, melyben a 2012-es év extrém amerikai időjárási eseményeit elemzik klimatikus perspektívából.

klíma

Climate Hot Map

A Climate Hot Map egy olyan weboldal, ahol a Föld legkülönbözőbb pontjain kereshetők a globális klímaváltozás hatásai. Jól demonstrálja, hogy a probléma az egész Földet érinti és ráirányítja a figyelmet a globális klímaváltozás komplex hatásmechanizmusaira és a tudományos, méréseken alapuló tények bemutatása mellett nem feledkezik el a társadalmi hatásokról sem.

A klímaváltozással kapcsolatos problémák „forró” helyzeteit példákon keresztül bemutató térképoldal mellett külön részt szentel a hatások önálló bemutatására („Impacts”), továbbá a megoldási lehetőségek felvillantására („Solutions”). Az oldal erőssége azonban mégis az a világtérkép, ahol jól csoportosítva találhatóak meg ezek a „forró pontok”.

A hatásokat figyelembe véve az alábbi fő- és altémák szerint képeztek problémacsoportokat:

Társadalom

 • Egészség
 • Élelmiszerellátás
 • Vízhasználat
 • Költségek

Édesvíz

 • Rendellenes szárazság
 • Rendellenes mennyiségű csapadék
 • Szárazföldi jég

Világtenger

 • Tengerszint
 • Tengeri jég
 • Kémiai összetétel

Ökoszisztémák

 • Folyóvízi és tavi
 • Szárazföldi
 • Sósvízi

Hőmérséklet

 • Levegő
 • Világtenger
 • Szárazföldi víz
 • Talaj

A térképen a főtémákat különböző színek jelölik, így kedvünkre válogathatunk abból a szempontból is, hogy melyik terület érdekel minket leginkább.

klíma2

Forró példák

Természetesen rengeteg helyszín és példa található a térképen, néhány közülük elég jól ismert, globális klímaváltozáshoz kapcsolódó probléma, mint például a grönlandi vagy új-zélandi gleccserek fogyása, rövidülése. Talán az olyan társadalmi gondok sem teljesen újak, mint pl. az ujgurok vízproblémája. (A Tien-san gleccserei táplálják azokat a felszíni vizeket, amiből az ottani száraz területek lakói ivóvizüket nyerik, ezért a gleccserek visszahúzódása számukra katasztrofális következményekkel járhat.)

De valószínűleg mindenki számára tartogat a térkép olyan információkat, amikkel még sohasem szembesült a klímaváltozás kapcsán. Könnyen lehet, hogy ezek között van az a tény, hogy az USA erdősült keleti-parti területein a szén-dioxid emelkedése miatt egyre jobban burjánzik az ártatlannak tűnő mérges szömörce, mely igen kellemetlenül viszkető vörös duzzanatokat okoz a bőrön, és nagyon sokan allergiásak rá. A szén-dioxid szint emelkedése ráadásul a toxikus hatást is fokozza.

Talán az sem annyira köztudott, hogy a tengerszint emelkedésének következtében az olyan híres üdülőhelyek, mint a mexikói Cancun tengerpartja tönkrementek. Hullámok uralják a korábban széles tengerpartot, erősebb szél esetén a magas partot is támadják, meredek falat kialakítva közel a vízhez. Természetesen a város idegenforgalma ennek következtében csökken, amit az ott lakók pénztárcájukon éreznek.

Ha valaki beleveti magát a térkép böngészésébe, további érdekes példákra bukkanhat Ausztráliától Európáig az egész Földön.

klíma3

További érdekes oldalak

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk