Korokon átívelő Navigáció
2017/02/24 11:59
3354 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az égbolt megfigyelése már régóta a kultúránk kulcsfontosságú eleme és fontos szerepet játszik az életünkben. Egy új kurzus, a Korokon átívelő navigáció MOOC keretében felfedezhető a navigálás története az ókori Görögországtól a XV. századi európai felfedezőkön és felderítéseiken át egészen a jelenkorig, amikor az európai Galileo program zajlik és számos technológia szolgálja ki a polgári szükségleteket.

A kurzus célja, hogy felkészítse a résztvevő pedagógusokat az űr és a csillagászat témaköréhez kapcsolódó tantárgyak tanítására, és a diákok inspirálására.

űr


A kurzus felépítése és részletei


A következő négy témával foglakozik részletesebben a kurzus:
1. Bevezető ötletek és témák a Korokon átívelő navigációról
2. A navigáció története
3. Korokon átívelő navigáció: eszközök és feltételek
4. A Galileo európai szatellitrendszer

A kurzus alatt a résztvevők feldolgozzák ezeket a témákat úgy, hogy megosztják, megvitatják és átbeszélik egymással gondolataikat. A közösség tagjai hasonlóan gondolkodók, akik segítik egymást, hogy a tanítási gyakorlataik, módszereik fejlődjenek. A kommunikáció különböző online eszközök és a közösségi média segítségével történik, ezen kívül a kurzus részeként a résztvevők egymás munkáira is visszajelzéseket adnak.
A kurzus alatt a résztvevők használhatják a már korábban megszerzett tudásukat az első Space Awareness (Űr-tudatosság) MOOC-ból, például: a kutatás alapú természettudományos tanítási módszereket, az IKT eszközöket, továbbá a sokféleség kezelésének és a nemi sztereotípiák kezelésének technikáit mind az osztályteremben, mind a világűrhöz kapcsolódó életpályák tekintetében. A szervezők ajánlják, hogy az első kurzust is végezzék el, bár ennek teljesítése nem kötelező.
A Korokon átívelő navigáció MOOC 2017. február 27-én indul, melyre itt lehet jelentkezni.


A Space Awerness (Űr-tudatosság)


A Space Awareness egy nemzetközi projekt, amelynek célja, hogy európai gyerekeket és fiatalokat lásson el űrkutatással kapcsolatos információkkal. A projekt arra törekszik, hogy bemutasson a gyerekeknek és a fiatal felnőtteknek számos karrierlehetőséget az űriparban és megmutassa, hogy az űrtudomány lehet szórakoztató és magával ragadó is. A Space Awareness kiváló tudásbázist biztosít a tanároknak és a tanulóknak olyan segédanyagokkal, amelyek különböző tudományágakban és különböző országokban is könnyen alkalmazhatók és elérhetőek.
Csatlakozni lehet a Space Awareness MOOC Facebook csoportjához, ahol megoszthatóak az ötletek és gondolatok a témában. 


Partnerek


A Korokon átívelő navigáció kurzust a Space Awareness projekt csapata állította össze. Különösen két partnerszervezetet kell kiemelni, akik támogatták a munkát: Núcleo Interactivo de Astronomia és European Schoolnet. A teljes partnerlista megtalálható itt.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk