Közlekedj biztonságosan – a biztonsági öv
2013/09/18 08:00
1288 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az autók teljesítménye már olyan mértékben megnövekedett, hogy a biztonságos közlekedést segítő fejlesztések jelentős iparággá fejlődtek. Az első biztonsági elem a jármű előtt futó hírnök volt, aki figyelmeztette az utazókat, hogy automobile közelít.

Minden test nyugalomban van, vagy egyenesvonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg egy másik test, vagy annak hatása ennek megváltoztatására nem kényszeríti. Newton I. törvényének egyik megfogalmazása, vagy ennek egy változata biztosan mindenki számára ismerős lehet.

De mi köze lehet ennek az autókhoz, az autózáshoz, a biztonsági övhöz?

Elég sok olyan helyzetbe kerülhet az ember, amikor ezek a mondatok eszünkbe juthatnának, ha lenne rá időnk. Egy ütközés során, legyen az frontális vagy ráfutásos ütközés, az utasok megtartva eredeti mozgásállapotukat, egyenesvonalú egyenletes mozgással a szélvédőn keresztül folytatják útjukat. Hacsak nincs egy biztonsági öv, amely ebben megakadályozza őket.

Ez a mérnöki feladat - 60-80 km/h sebességről nagyon rövid idő alatt 0 km/h óra sebességre csökkenteni az utas sebességét úgy, hogy ne sérüljön meg az utas - nagyon komoly kihívást jelent! Azért nem írtam ennél nagyobb sebességet, mert a tapasztalatok alapján nem tudják megoldani az utasok hatékony védelmét ilyen nagy sebességeknél.

legzsak-2

Mi ennek az oka?

Hiába rögzítjük az utast (pl. magunkat) az üléshez a hírtelen lassulást nem tudja súlyos belső sérülések nélkül túlélni. A belső szervek, a szemgolyó, minden, ami képes elmozdulni, megtartva eredeti mozgásállapotát, folytatná tovább útját. A legjobb megoldás valami olyan, lehetőleg rugalmas anyag lenne, amely képes óvatosan, kíméletesen lassítani az utas mozgását.

Sokak számára biztosan meglepetés, de a legjobb megoldást a biztonsági öv jelenti!

A biztonsági öv

A  szalag anyaga és szövése olyan, hogy kb. háromezer kilogrammos terhelésre méretezték! (Mit is jelenthet ez a mérnöki megfogalmazás?) Az öv az ütközés során az ébredő hatalmas erők hatására megnyúlik, és így szinte felemészti a test mozgási energáját.

Ebben egyéb mérnöki találmányok is segítenek. Az övfeszítő, érzékelve az ütközést, egy kis pirotechnikai patron segítségével megfeszíti az övet, így az szinte rögtön "hozzákezd" az életmentéshez.

biztonsagi ov

Miért van erre szükség?

Tegyük fel, hogy az autó 60 km/h sebességgel halad. Ha nincs bekötve az utas, akkor egy ütközés során az utas egy méter távolságot kevesebb, mint egy másodperc alatt teszi meg. Így már érthető, hogy még egy ezredmásodperc is számít!

Van egy másik okos eszköz is, ennek neve: överőhatároló. Ez figyeli azt, hogy nem túl feszes-e az öv, mert ez is súlyos egészségkárosodást okozhat, így ha szükséges, mindig enged az öv feszességéből egy kicsit.

Azt tudjuk, hogy a személyautókban a hárompontos, míg a versenyeken használt járművekben öt, vagy még több ponton csatlakozó öv védi az utazókat. A hárompontos övet használók az ütközések során szinte mindig nyak, és fejsérüléseket szenvednek, de a bordák és a váll is megsérül a túl nagy överő hatására.

Sokak szerint a biztonsági övet kiváltja a légzsák… Valóban? Erről szól majd következő cikkünk.

További érdekes oldalak 

Zsigó Zsolt cikke

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk