Kurkuma, kurkumin, titkosírás
2014/06/03 14:34
2528 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az indiai konyha egyik legjellegzetesebb fűszere a kurkuma. Jellegzetes sárga színe és átható illata messziről azonosítható. Több fűszerkeverék alkotórésze, amelyek közül talán legismertebb a curry.

kurkuma1

A curry eredetileg egy távol-keleti citrusféle leveléből készült fűszert jelentett. Európában már a római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, mustármag, szárított csilipaprika és más fűszerekből álló erős ízű keveréket jelöli. Egyes országokban más-más fűszerekkel állítják össze, de az alaprecept ugyanaz.

A kurkuma növényről

A trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Kezdetben Indiában, Kínában és Indonéziában terjedt el az évelő növény termesztése. A kifejlett növény magassága egy méter körüli, amelynek tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák és fényesek. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét.

A fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből készítik. A gyökeret és a szárat megszárítják és porrá őrlik. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják.

kurkuma2

A fűszernek intenzív sárga színe van, ezért ételfestéknek (E100) is alkalmazzák. A kurkuma egyik fontos fűszere a Worchester szósznak, és a curry is ízletes kurkumin-forrásunk.

Titkosírás kísérlet

Anyagok:

szódabikarbóna-oldat (NaHCO3), kurkuma vagy currypor fűszerkeverék, alkohol-oldat, gumikesztyű, tölcsér, szűrőpapír

Eszközök:

olló, ecsetek, szűrőpapír, fülpiszkák

Végrehajtás:

Gumikesztyűben, hogy a kezünk ne legyen sárga, készítsünk alkoholos kurkuma-oldatot. Az oldat intenzív sárga színű lesz.

Egy szűrőpapír-darabra lúgos anyaggal, például szódabikarbóna-oldattal fülpiszka segítségével írunk, rajzolunk valamit. A felírat nedves és egyelőre láthatatlan marad, hiszen a szódabikarbóna-oldat színtelen. Ha a lapot megszárítjuk, akkor az írás teljesen láthatatlanná válik.

Ha a titkosírásos papírlapot a kurkuma alkoholba áztatott oldatával bespricceljük például parfümszóróból, akkor a szódabikarbónával kezelt rész barnává válik és feltűnik a felirat.

Kurkuma

Magyarázat:

A kurkuma színanyaga, a kurkumin képes a lúgos kémhatás kimutatására, mivel lúgos közegben barnás színűre változik.

A kurkumin pH-indikátorként is működik, 8-9 pH-nál átcsap sárgából (savas) vörösbe (lúgos).

Kurkuma2

A képen a vegyület keto-enol-tautomer formáinak egyensúlya látható. Az enol-forma energetikailag stabilabb mind szilárd, mind oldott állapotban.

Kurkuma3

Érdekesség, hogy a kurkuma-oldat titkosírásra másként is alkalmazható. Híg vizes oldatával, ha papírra írunk és UV-fénnyel megvilágítjuk, narancssárgán fluoreszkál.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk