Látogatás a londoni Science Museumban
Főző Attila László
2007/11/20 01:53
2394 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fizikatörténet élő, egyenes adásban kel életre a londoni Science Museumban. A világ egyik legérdekesebb tudományos múzeuma óriási területen mutatja be a technikai fejlődés különböző állomásait, de a látogatók a jövőbe is bepillanthatnak. A látogató úgy érzi, mintha Stephenson, Watt, Joule vagy éppen Faraday vezetné körbe a tárlók között.
a Science Museum nagy csarnoka

A londoni Science Museumot 1857-ben alapították. A tudományos kiállítás bölcsője az 1851-es, Hyde Parkban rendezett világkiállításon egy üvegből készült csarnok volt (Crystal Palace). A Science Museum London South Kensington negyedében található kitűnő múzeumok szomszédságában. A természettudományok iránt érdeklődők számára ezek közül a Natural History Museumot érdemes kiemelni.

No. 1. - a Rocket gőzdozdony (1829)

A tudományos múzeumok közül azzal tűnik ki a londoni Science Museum, hogy a tudománytörténet emlékei közül sok, eredeti valóságában tekinthető meg. A kiállítások tematikusan vannak felépítve, de a látogató mindjárt a belépés után gyors utazást tehet a technikatörténetben. Az első állomás a Stephenson-féle, 1829-ben épített Rocket, a világ első gőzmozdonya, mely személyszállító vonatot húzott. A gőzmozdony a nagy csarnok elején található. Ez az a hely, ahol minden látogató szembesül a múzeum méreteivel és azzal a ténnyel, hogy a létesítményt nem lehet egy nap alatt megtekinteni.

az Apollo 10 irányító modulja

A hétvégi, elsősorban családosan érkező látogatókon és a turistákon kívül sokszor lehet iskolai csoportokkal találkozni. A diákok - nálunk rendhagyónak tekinthető fizikaórán - feladatlapokkal felszerelve járják be a tanárok által kijelölt témákhoz kapcsolódó kiállításokat. A nagy csarnokban a Ford T-modelljétől egy kisebb világítótornyon át számos gőzgépet, autót, repülőgépet és sok-sok érdekes találmányt láthatunk. Itt találjuk az Apollo 10 űrhajó irányító modulját is. Ez az űrhajó tartja az ember által irányított közlekedési eszközök sebességi Guiness-rekordját. 1969-es visszatérésekor sebessége 39897 km/h volt.

Joule kísérleti eszközei

A múzeum szintjein könnyű eligazodni, így a fizika iránt érdeklődők gyorsan megtalálhatják a tudománytörténeti „csemegéket”. Mindet felsorolni lehetetlen, de néhány érdekességet kiemelhetünk. A termodinamikával foglalkozó kiállításon ősi és korszerűbb hőmérőket nézhetünk meg, de itt látható James Prescott Joule kísérleti eszköze, mellyel a hő mechanikai egyenértékét kiszámította.

a Rosse tükör

A Science Museum számos, az adott korszakban kimagasló technikai vívmányt is bemutat. Ilyen a Lord Rosse által készített távcső tükör, mely korának legnagyobbja volt. Az 1845-1878 között használt tükör átmérője közel 2 méter.

korabeli súlysorozatok A mértékegységek és mérőeszközök történetét nagyon gazdag kiállítási területen tekinthetjük meg. A világ különböző tájairól származó eszközök különböző mértékrendszerek képviselői, az SI rendszer előtti idők tanúi. A tárlók gazdagsága lenyűgöző. a Chicago-i atommáglya grafitja Az állandó kiállítások között mindig találunk újdonságokat, aktuális és érdekes időszaki kiállításokat. Ilyen volt az elmúlt években az atomenergia fejlődését bemutató kiállítás is, ahol az 1942-es Chicago-i atommáglya néhány grafittégláját is meg lehetett nézni. egy Marconi-féle távíró része

A bőség zavarával gyakran küzdő látogató a klasszikus kiállítótermekből átsétálhat a múzeum modern szárnyába is, ahol interaktív kiállítások, szimulátorok és különleges filmvetítések várják a fiatalabbakat éppúgy, mint az időseket. Egy mai, világszínvonalú múzeum elmaradhatatlan része a könyvesbolt és a bolt, ahol a fizikatanárok, illetve a fizika iránt érdeklődők számtalan érdekesség között tölthetik el az időt. A múzeumnak ez a része jobban igénybe veszi a pénztárcát, ellentétben a múzeum nagy részével, ahova ingyenes belépés után juthatunk el. A londoni Science Museumnak egy hátránya van a magyar látogatók számára: sajnos nem minden héten juthatunk el a tudománytörténet ezen szentélyébe.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk