Lehet Lenz-törvényével pénzt keresni?
2014/07/10 13:57
3016 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Két magyar fiatalember egy egyszerű, fizika órákon is gyakran bemutatott kísérlet felhasználásával készített olyan játékot, amely világsiker lett. A játék neve Feel Flux! Néhányan már az új Rubik kockát látják benne!

A két magyar egyetemista célja az volt, hogy olyan játékot találjanak ki, amely ügyességi játék, könnyen használható, ráadásul terjesztése is egyszerűen megoldható.

A két fejlesztő, Lányi Ádám és Somlyó Tamás az ötletét egy világszerte jól ismert kick-start oldalra (Indiegogo) töltötte fel. Az oldal közönségének pedig annyira tetszett az ötlet, hogy összedobtak 25 ezer dollárt az eszköz fejlesztési költségeire.

Mi is az a Kick-Start?

A közösségi finanszírozás - crowdfunding - egy egyre népszerűbb formája annak pénzügyi modellnek, amely egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és művészi projektek megvalósításában világszerte. Ifjú feltalálók, fejlesztők, művészek projektjei kapnak így pénzügyi támogatást. Az USA-ban működő Kickstarter, amely 2009 óta működik, már közel 20 ezer ötlet számára szervezett támogatói kört.

A Kickstartert az indulásakor nagy várakozással fogadta a közönség, azt várták, hogy az megadja az esélyt az alulról induló kezdeményezéseknek az induláshoz.

Hogyan épül fel egy Kickstarter projekt?

  • Adott egy világrengető ötlet, aminek a megvalósítására nincs forrás, vagyis nincs rá pénz. Regisztrálsz az oldalon, majd készítesz egy videót, amiben  röviden bemutatod a projektet, a témát!
  • Meg kell adnod, hogy mennyi pénzre van szükséged a megvalósításához
  • Meg kell tervezned, hogy az adott bizonyos támogatási összegeket mivel tudod honorálni: Például: egy dollárért smájli, öt dollárért maga a termék, húsz dollárért a termékre még rá is kerül az adományozó neve.

Ha elég sokan, elég sok pénzzel támogatnak a megadott határidőig, akkor a Kickstarter levon belőle 5%-ot. A maradék összegből pedig elkezdődhet a munka, és megvalósíthatod az ötletedet. Ha nem sikerül elég pénzt összegyűjteni, akkor a támogatók visszakapják a pénzüket.

Természetesen nem minden ötletre jön össze elegendő forrás, de az is előfordult már, hogy a túl sok pénzzel nem tudott mit kezdeni a támogatott.

Egy jól ismert fizika kísérletből játék?

Függőleges rézcsőben könnyen mozgó, de nem mágneses fémhengert vagy fémgolyót ejtünk le és figyeljük a fémhenger vagy a golyó esési idejét. Ha ugyanebben a csőben egy henger alakú mágnest, vagy egy mágnesgolyót ejtünk le, akkor az esés ideje mérés nélkül is jól láthatóan megnő. Ha a mágnes ritkaföldfémből (neodímiumból) készült, akkor a hatás sokkal erősebben érzékelhető.

Amikor a mágnes a rézcsőben esik, akkor a mágnes mozgása miatt a csőben örvényáramok jönnek létre, amelyek akadályozzák az őket létrehozó hatást, vagyis a mágnes mozgását. Ha nem mágneses anyagból van a golyó, akkor mozgása során nincs indukált örvényáram, így fékezés sem lép fel.

Eddy_alap

A mágnes alatt és felett ellentétes irányú örvényáramok keletkeznek, míg a kettő között, vagyis a mágnes mellett egyáltalán nem jön létre örvényáram. A mágnes alatti örvényáram taszító, a mágnes feletti pedig vonzó hatású, mindkettő fékezi a mágnes mozgását.

Ha a rézcső egy szakaszát hosszában felvágjuk, akkor ezen a szakaszon a mágnes felgyorsul, mert itt nem jöhet létre körkörös örvényáram.

asp_620_magyar_jatek_feel_flux A Feel Flux - ügyességi játék

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk