Lemeztektonika és Popocatépetl
2013/05/21 10:36
2657 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismét kitört a Popocatépetl, Mexikó leghatalmasabb állandóan aktív vulkánja. A mexikói vulkanizmus természetesen összefüggésben van a területét érintő lemezmozgásokkal, de ez bonyolultabb annál, mint ami a földrajztankönyvekből kikövetkeztethető.

Lemeztektonika és Popocatépetl2

Az éppen aktuális földrengések és vulkánkitörések geológiai hátterét joggal kérdezhetik a diákok a tanároktól. A rendelkezésre álló lemeztektonikai térképek alapján azonban nem mindig lehet megadni a pontos választ.

2013. május 15-én ismét kitört a Popocatépetl, Mexikó második legmagasabb vulkánja (5462 m). Őt már csak a Pico de Orizaba vagy más néven a Citlaltépetl múlja felül 5636 méteres magasságával, de ez a vulkán mostanában nem aktív. Mivel a Popocatépetl Mexikóváros, az ország fővárosa közelében található, ráadásul jellegzetes alakja a városból is jól látható, ez a vulkán Mexikó leghíresebb és legismertebb hegye. Nevét a nahuatl indiánok adták, jelentése: „Füstölgő Hegy”. (A nahuatl indiánok egyébként az aztékok leszármazottai, ennek a nyelvnek a változatait beszélték az Azték Birodalomban is.) Az indiánok jól megfigyelték a hatalmas vulkáni hegy működési jellegzetességeit. A gyakori füstölgést hatalmas kitörések követik, hogy aztán újból elcsendesedjen a hegy.

A Popocatépetlre a vulcano-típusú kitörés jellemző. Ez a kitöréstípus az olaszországi Lipari-szigetek Vulcano nevű szigetéről kapta nevét. (A római mitológia szerint a hegy gyomrában Vulcanus lakik, a tűz és a kovácsok istene, igaz mindezt a görögöktől vették át, ők még Héphaisztosznak nevezték istenüket.) Az ilyen vulkánok igen meredek falúak, magas viszkozitású, rendkívül lassan folyó lávát produkálnak. A láva annyira sűrű és lassan folyó, hogy gyakran ki sem ömlik, bent marad a kráterben vagy a kürtőben. Itt megszilárdulva dugót képez, amit az alatta felhalmozódó feszültség aztán kirobbant, így a kitörés hatalmas erejű robbanásos törmelékszórás kíséretében zajlik, a lávaömlés ritkább. A vulkán életére a nyugalmasabb és aktívabb szakaszok jellemzők. A Popocatépetl esetében mindez annyiban módosul, hogy ezek a szakaszok gyakrabban váltakoznak, és kisebb füstölések a nyugalmi szakaszban is előfordulnak.

Lemeztektonika és Popocatépetl1

A Popocatépetl a Transzmexikói vulkanikus övben található megannyi más aktív vulkánnal együtt, mely délről keretezi a Mexikói-fennsíkot a Déli Sierra Madre-tól északra. Ha részletesebb lemeztektonikai térképeket vizsgálunk, akkor feltűnő, hogy a Karib-térségben és Mexikó környékén mennyi mikrolemez irányítja és bonyolítja az aktív geológiai eseményeket. Ráadásul ezeknek a kisebb lemezeknek helyenként nem is egyértelmű a határa. A Popocatépetl működését elsősorban a Kókusz-lemez Észak-amerikai lemez alá tolódása váltja ki. A szubdukciós öv jelenlétét jól jelzi a Délnyugat-Mexikó előterében lévő Közép-amerikai-árok. Ugyanakkor a Kókusz-lemez mellett északra egy még kisebb mikrolemez, a Rivera bonyolítja és befolyásolja az alábukást. Szokták Rivera-Kókusz lemeznek is említeni a kettőt együtt, de kiderült, hogy a Rivera önállóan mozog. Feltehetően 5-10 millió évvel ezelőtt vált önállóvá, „búcsút intve” a Kókusz lemeznek. A Rivera lemez Észak-amerikai lemez alá történő intenzív benyomulása váltotta ki Mexikó legpusztítóbb, cunamit is okozó földrengését (1932) annak a pontnak a közelében, ahol a három lemez (Észak-amerikai, Kókusz, Rivera) találkozik.

Így a Transzmexikói vulkáni övezet kitöréseit és a térség földrengéseit egy viszonylag ismeretlen mikrolemez is befolyásolja. A bonyolult geológiai viszonyok eltérő működésű vulkánokat alakítottak ki, melyek aktív szakaszai így még nehezebben jósolhatók.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk