Magyar sikerek az Intel ISEF-en
Horváth Anikó
2010/05/19 19:31
1023 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az elmúlt öt évben már neveztek el kisbolygót magyar fiatalokról (Rátai Dánielről és Spohn Mártonról) az amerikai Intel ISEF versenyen. 2010-ben Sugár Krisztina és Simon Dávid részesült ebben a megtiszteltetésben, hiszen "Hulladékhő pumpa" elnevezésű találmányukkal egy második helyezést és egy különdíjat is elnyertek.

Sugár Krisztina és Simon Dávid

Különdíj és második helyezés

2010. május 14-én a kaliforniai San Joséban kihirdették az Intel által támogatott 2010-es Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny, az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) győzteseit. Idén összesen 59 ország 1611 középiskolása vett részt a világ legnagyobb fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyen. A verseny hetében bemutatott pályázatok rangsoráról egy több mint 1000 főből álló zsűri döntött. Az idei díjazottak között szerepelt a két magyar végzős fiatal is.

Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs a budapesti Szent Margit Gimnázium végzős diákjai, akiket az ISEF hazai társszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegált.  Közös projektjükkel, a "Hulladékhő pumpa" elnevezésű találmányukkal két rangos elismerést is begyűjtöttek. Team Project kategóriában második helyezést értek el, míg a China Association for Science and Technology (CAST) szervezet nevével fémjelzett külön kategóriában ők győzedelmeskedtek. A második helyezés kiemelt rangját az is jelzi, hogy Krisztináról és Dávidról egy-egy Föld közeli kisbolygót fognak elnevezni. Különdíjként az augusztusi CAST fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén is részt vehetnek Kínában.  

Találmányok

A két magyar tanuló „Hulladékhő pumpa” projektje a számítógépek hőleadás problémájának megoldását tűzte ki célul. Az önműködő rendszer a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével hasznosítja újra, méghozzá környezetbarát módon. A megalkotott rendszer alkalmazásával két ventilátor üzemeltetését váltják ki. A Stirling-motor üzemeltetéséhez, illetve a segítségével végzett hűtéshez nem kell külön energiát befektetni, a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő.

A 2010-es ISEF fődíjasa a texasi Amy Chyao lett, aki egy fényérzékenyítő anyagot, ún. fotoszenzibilizátort fejlesztett fotodinamikus terápiához (photodynamic therapy, PDT), amelyet rákos megbetegedésnél vetnek be. A kezelés alkalmazása során a kóros szöveteket pusztítják el úgy, hogy a fotoszenzibilizátort segítségével aktiválják a szükséges gyógyszereket. Ezzel a kutatási területtel Amy kapta az Intel társalapítója és korábbi elnök vezérigazgatója Gordon E. More tiszteletére idén létrehozott fődíjat.

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk