Magyar vegyészsiker - GPCh 2003
Főző Attila László
2003/08/31 08:00
1206 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Grand Prix Chimique nemzetközi vegyésztechnikusi diákolimpián hagyományosan jól szerepelnek a magyar diákok. A 2003 augusztusában megrendezett versenyt, melynek Szlovénia volt a házigazdája, magyar ezüstérem tette emlékezetessé.

2003. augusztus 24-29. között rendezték meg a 7. Grand Prix Chimique vegyésztechnikusi diákolimpiát Ljubljanában (Szlovéniában). A versenyen 9 ország (Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Norvégia, Szerbia és Montenegró, Szlovákia, Szlovénia) 25 diákja vett részt.
A magyar csapat tagjai Figyelmesi Árpád és Boros Zoltán (Petrik Vegyipari Szakközépiskola, Budapest) valamint Szitter István (Pollack Mihály Szakközépiskola, Pécs) voltak. A magyar diákok kísérői Dr. Riedel Miklós, a nemzetközi zsűri tagja és Fogarasi József voltak.

A versenyen szerves kémiai preparatív munka (4-hidroxi benzoesav előállítása) és analitikai kémiai feladat (kloridion titrimetriás meghatározása és egy gyógyszertabletta vastartalmának megmérése) szerepelt napi 8-8 órás megfeszített munkában.
Az aranyérmet Robert Novak szlovén diák nyerte, Figyelmesi Árpád ezüstérmet szerzett, és a másik két diákunk is a mezőny első felében végzett (11. illetve 13. hely). E szép eredménnyel immár hagyományossá vált a magyarok sikeres nemzetközi szereplése ezen a diákversenyen is.
A diákok és a magyar kísérők kiutazását az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a VDSz Vegyész Alapítványa támogatta.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk