Magyarok a Marson
Zsigó Zsolt
2006/05/11 15:11
2579 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Első Magyar Alkalmazott Tudományok Versenye Kiskunhalason került megrendezésre 2006. május 6-án. A fiatalok által három hónap alatt elkészített robotok próbálkoztak a kitűzött feladatot megoldani, egy marsbéli tájon a műhold által detektált fémlemezt kell megtalálni, majd mintát venni és visszajutni a bázisra.

Az ötletgazda

Sipos Attila villamsomérnök. Nagyon szereti szakmáját, és az a gondolata támadt, hogy valami olyan dolog alkotására ösztönözze a fiatalokat, ami a gyakorlatban is működik. Ehhez persze egy megfelelő nehézségű kihívást jelentő feladat, küldetés is kellett!

Az ötlet számos támogatóra talált. A helyszínt, és a szakmai támogatást a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium adta.

A téma iránt érdeklődők hírlevélből kaptak értesítést a versenyről, a feladatról.
2006. január 16-án 70 iskola (középiskola, és felsőoktatási intézmény) kapta meg versenyfelhívást tartalmazó plakátot.

2006. márciusában már 10 csapat nevezett be a versenybe, és megkezdődött a fejlesztés.

A küldetés

A verseny tervezésének legnehezebb része volt a főszervező számára, hogy megtalálja a kivitelezhetőség, megvalósíthatóság határát. A cél a fiatal magyar mérnöki kreativitás felszínre hozása és demonstrálása. Ez pedig csak olyan feladattal lehetséges ami már majdnem lehetetlen, vagy mégsem?

A küldetés célja az élet felkutatása a Marson. A szabályok száraz felsorolása helyett egy lehetséges verzió:

A felderítő műhold kutatása alapján a Mars nem más, mint egy tornacsarnokban épített 7.8x7.8m-es közönséges homok felszínnel borított táj. A felvételek alapján a legnagyobb szikla 30x30x30 cm-es. Ebből a kőzetből nagyjából 30 db található. A felszín egyenletes a legnagyobb emelkedő mindössze 20 fokos. Az érzékeny detektorok egy 50x50 cm-es vaslemezt azonosítottak a felszín alatt 3-4 centiméterre. Az űrközpont jelentése alapján szinte biztos, hogy az élet nyomát találták meg, de biztosat csak a vasmonolit feletti talajréteg elemzése után tudnak mondani. A kutatók egy robot küldését javasolták a további vizsgálatok érdekében. Az űrverseny elkezdődött!

A leszállás apró gondjaival nem foglalkozunk. Minden csapat egy általa épített bázisról indul (ALFA MARSBÁZIS). Első lépés egy panorámakép küldése az irányítóközpontba. A Marsi bázison található földi 230V-os hálózat és szabványos CAT5 UTP csatlakozás. A kis robot saját áramforrással és irányítórendszerrel rendelkezik. Feladata az élet felkutatása, a talajminta begyűjtése, majd visszatérés a bázisra. Mivel a Mars igen messze van, így valós idejű irányítása tilos. A csapat rendelkezésére áll a műhold által a vizsgálandó területről készített fénykép, 30cm-es felbontással.


A marsbéli táj Az útvonal tervezése és programozása a közvetített képek alapján megengedett, de minden parancs kiadása csak 30 másodperc késleltetéssel hajtható végre. Ezen kitételt kéretik a vezérlő programba látható módon bedrótozni! Természetesen a kutatás alatt a földi központ csak a Marsról érkező képeket láthatja. Az előkészületekre és a kutatásra egy óra áll rendelkezésre.

Első olvasásra ez hatalmas munka. Így igaz, de szeretném hangsúlyozni, minden hihető megoldás alkalmazható. Mondok két példát. Ha valaki műholdat akar a mars köré és annak képeit felhasználja az irányításhoz ám legyen, majd rögzítjük azt a műholdat valahogy. Másik példa: a TESCO gazdaságos kínai játékterepjáró felhasználása sem tilos. Amúgy is csak idő kérdése és ott lesz.

A szakmai zsűri a következő szempontok alapján bírál:

- A feladat minél sikeresebb teljesítése.
- A robotban alkalmazott megoldások egyedisége, ötletessége.
- A lehető legminimálisabb költségvetés.

A verseny kiírói remélték, lesz kis hazánkban legalább öt elszánt csapat, aki neki mer vágni és meg is tudja valósítani ezt a lehetetlen küldetést. A egyben verseny iskolák közti vetélkedés is, hiszen egy ekkora feladat kivitelezése 2-3 hónap alatt, profi iskolai hátteret igényel.

A csapatok

10 csapat nevezett. A legfiatalabb a két 16 éves középiskolás, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskolából. A legidősebbek pedig a Kecskeméti Fősikola GAMF karáról érkező csapat volt.

A verseny

A képek által talán nem érezhető át az a rengeteg munka ami egy ilyen jármű megépítéséhez kell. Nézzük a Kis Vakondok által épített robotot. A Kisvakondok Teljes mikrokontrolleres vezérlés, mind a robotban mind a 'marsi' alfabázison. A kapcsolatot 433MHz adó-vevővel oldották meg. A robot irányításához a pálya felett 'keringő' műhold képét használták fel. A képre egérrel rajzolták meg az útvonalat, amit a robot pontosan követett. Ne kérdezze senki, hogy csinálták, de aki át tudja gondolni a feladat nagyságát tudja eszméletlen sok munka van benne. Sajnos a homokban a differenciálmű miatt a kerekek hamar elakadtak, így nem értek el a mintavétel helyéig.A Marslakók csapata hasonló megoldást alkalmazott. A Marslakók robotja A robot tetején (a műanyag poharak tartják) található nagy fényerejű ledek a műhold kamerájával tartották a kapcsolatot. A figyelmes szemlélő egy sakktáblához hasonló valamit lát egy-két képen. A célja a műhold kamerájának optikai torzításának kompenzálásához kellett. Nem pár perces munka ilyen szoftvert írni. Ők eljutottak a kráterig, de a kínai elvtársak által épített tank mechanikai törése miatt a mintavétel meghiúsult. A szoros versenyben ez pedig végzetes volt.A nyíregyházi Bánkis fiúk nemes egyszerűséggel és 10Nm nyomatékkal elindultak volna a cél felé. A két Trabant ablaktörlő motor ugyanis ennyit tud. A Bánkirobot Ha a sziklát nem sikerül az útból 'eltakarítani', akkor a roboton lévő processzorba írt algoritmus szerint érték volna el a célt. A házi készítésű detektoros kereső viszont rögtön megtalálta az acéllemezt, és a CD maghajtó tálcájából fabrikált mintavevő is sikeresen működött.A váci csapat egy ipari plc-t épített a rover-re. A váci rover A programja a lánctalpas járművet intelligensen vezérelte, kikerülve a sziklákat. A gondokat az ütközésérzékelő instabil működése okozta.
A győztes csapat három kamera adatait dolgozta fel.
A győztes csapat Végül Ők is kézi parancsokkal irányították a robotot egészen a győzelemig.

Az eredmény

A Mars Mining Corporation távozhatott győztesen az eseményről. A zsűri úgy ítélte, az MMC teljesítménye emelkedett ki leginkább az öt csapat közül, így ők örülhettek a 200.000 forintos fődíjnak.

A második helyezett a sufnituningos Bánkirobot team A jutalmuk 100 000 Ft.
A harmadik helyet a váci BOR a Marson elnevezésű csapat nyerte el. Navigációs különdíjat kapott a Marslakók csapata, míg a Kisvakondok az irányításért felelős szoftver miat részesült elismerésben.

Zsigó Zsolt

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk