Májusban születtek ők is
2001/05/07 08:00
2322 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy évvel ezelőtt már cikket jelentettünk meg a magyar matematika olyan nagy alakjairól, akik májusban születtek. Ebben az anyagban két külföldi matematikusról esik szó, akik szintén e hónap szülöttei és a középiskolai tananyagban is fel-felbukkannak.

Egy korábbi cikkünkben már megemlékeztünk két magyar matematikusról, akik ebben a hónapban születtek. Most két olyan tudósról szólunk, aki nem magyarok, de májusiak, és munkásságuk szerepelhet a középiskolai tananyagban.

Karl Wilhelm Feuerbach

A nagy geométer angol nyelvű életrajzával megismerkedhetünk úgy is, hogy a fenti alcímben a nevére kattintunk. A középiskolai matematikaoktatásban a nevét viselő kör és tétel tanítása során találkozhatunk vele.

A következőkben a róla szóló rengeteg web-lap közül válogatunk néhányat:

Karl Wilhelm Feuerbach (1800-1834)

Életének leírása és munkássága.

Feuerbach-kör (Nine Point Circle)

Feuerbach-, Euler-, kilencpont körnek is nevezik azt a geometriai fogalmat, amelyről rengeteg Internetes oldal áll rendelkezésünkre.

Feuerbach theorem

A tőle származó, és róla elnevezett tétel.

Feuerbach point

A Feuerbach tétel következményként beszélhetünk a Feuerbach-pontról. A tanításai során jól használható ábra van ebben az anyagban, de a rá vonatkozó meggondolások is megtalálhatók.

Bertrand Arthur William Russell

A nagy matematikus és filozófus angol nyelvű életrajzát érhetjük el úgy is, ha a fenti alcímre kattintunk. Russellel akkor foglalkozhatunk a matematika órákon, amikor a matematikai logika tanulmányozása közben a nevét viselő, a matematikában nagy felbolydulást okozó paradoxont említjük meg.

Az alábbiakban olyan web oldalakat ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek Rusellel foglalkoznak. Megjegyezzük, hogy a Russel féle paradoxonnal nagy számú web oldal foglalkozik, mi csak néhányat emeltünk ki.

Crises in the Foundations of Mathematics

A matematika alapjaival kapcsolatos krízisekkel foglalkozó, oldalon - természetszerűleg - többször említik a nevét és paradoxonját.

Bertrand Russell

Angol nyelvű életrajz.

Russell's Paradox

A Russel féle paradoxon története, jelentősége és bőséges bibliográfia erről a témáról.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk