Májusban születtek ők is
2002/05/03 08:00
3206 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Amint azt ezen ajánló sorok mellett látható virág is jelzi, május van, az év talán legszebb hónapja. Ismerkedjünk meg tehát újra olyan nagy matemetikusokkal, akik ebben a szép hónapban születtek. Egy német, egy dán és egy francia származású tudós a szereplői ennek a cikknek.

Albrecht Dürer

A Dürer család Magyarországról származott. Az 1471-ben született Albrecht Dürer harmadik fia volt idősebb Ajtósi Dürernek. Édesapja boltjában dolgozott, és korán, 13 éves korában kezdett festeni, majd sok tanulás után vált sikeres festővé. Fametsztei vitték közel a könyvnyomtatáshoz is. Foglalkozott a térképészettel is. Csillagtérképet is készített.

Sokat utazott, és eközben találkozott az ő korában híres matematikusok munkáival. Ezek indították arra, hogy matematikai tanulmányokat is folytasson. A matematikai érdeklődését mutatja a Melancholia című képén látható poliéder is. Ezen a képen egy bűvös négyzetet is láthatunk, ami azt bizonyítja, hogy Dürer a számok világában is vizsgálódott. A matematikában tárgyalt érdekes görbék is magukra vonták a figyelmét. Képzőművészeti ismereteit is felhasználva, 1525-ben adott ki könyvet a perspektíváról és az arányokról (mint a leképezés formájáról).

Róla (is) szólnak az alábbi web oldalak:

Johan Ludwig William Valdemar Jensen

A nevét elsősorban a róla elnevezett, a konvex függvényekre vonatkozó egyenlőtlenség tette ismertté. Lényegében ö nképzéssel szerezte a matematikai ismereteit. A számsorok is foglalkoztatták, például aktívan tanulmányozta Riemann-hipotézist. Vizsgálta a Gamma függvényt is.

Róla (is) szólnak az alábbi web oldalak:

Gaspard Monge

A francia matematikus és mérnök nevét a rajz órákon alkalmazott vetületeiről ismerjük, pedig ő volt az ábrázoló és a differenciálgeometria megalapozója.

Fiatalon rajzoló lett a mezieresi katonai akadémián. Munkája során fedezte fel a kétképsíkos ábrázolás előnyeit. Eredményeit sokáig katonai titokként kezelték.

Egyike volt az első modern matematikusoknak, akik már specializálódtak. Nála még a parciális differenciálegyenletek tárgyalása is mértaninak tűnt.

Jó előadó volt, sok neves matematikus került ki a keze alól.

Ő az egyik névadója a Monge-Kantorovics problémának.

Fő műve: Geometrie descriptive, Application de l'analyse a la géométrie (Az analízis alkalmazása a geometriában).

A matematika mellett fizikával és technikai kérdésekkel is foglalkozott.

Róla (is) szólnak az alábbi web oldalak:

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk