Még több tudomány, új magyar nyelvű források, Scientix
2019/02/22 08:00
4050 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mi az az asztroköltészet? Hogyan illusztráljuk az évszakok váltakozását egy narancs segítségével? Mi a matematika és a filmek közötti kapcsolat? Na és hogyan ösztönözzük a fiatalokat MTMI karrier választására? Az összegyűjtött forrásokban megtalálja a választ!

mtt1

Asztroköltészet

A forrás a nyelvi és a tudományos gondolkodást kombinálja feladatok segítségével. A diákoknak az éjszakai égbolttal kapcsolatos ismereteik és benyomásaik alapján kell verset írniuk csillagászati témában. Célcsoport: 6-14 éves tanulók.

A forrást a linkre kattintva éri el.

„Cinematek Paradiso”

„A természet nagy könyve a matematika nyelvén íródott.”
/Galileo Galilei/

A matematika használata szintén minden szakmában elkerülhetetlen, ugyanakkor a diákok közül nagyon sokan küzdenek a matematikai ismeretek elsajátításával.

mtt3

A „Cinematek Paradiso” a filmek segítségével szeretné szórakoztatóvá és élvezetessé tenni a matematikatanulást, ezáltal motiválni a tanulókat egészen az általános iskolás kortól a középiskoláig bezáróan.

Célcsoport: 10-19 éves diákok.

A forrás linkje.

Évszakok a világ különböző pontjain

A cél, hogy a tanulók a modellezés segítségével megismerjék, hogyan váltakoznak az évszakok, annak milyen hatása van a hőmérsékletre; továbbá, hogy megértsék hogyan forog a Föld az ekliptikához képest ferde forgástengelye körül. Szükséges eszközök: koktélpálcikák, toll, zseblámpa és egy narancs.

Célcsoport: 6-11 éves diákok.

A forrás linkje.

Hüpatia eszköztár

Egy tinédzserekre szabott digitális gyűjtemény, amely a tanároknak, informális tanuló szervezeteknek, kutatóknak és iparági szereplőknek kíván segítséget nyújtani abban, hogy a nemek egyenlőségén alapulva, befogadó módon vonja be a fiatalokat – különösen a lányokat – az MTMI oktatásba és a különféle MTMI karrierek felfedezésébe.

Az eszköztár gyakorlatias feladatok és programok széles skáláját kínálja: tudományos témákkal kapcsolatos műhelymunkákat, illetve informális beszélgetéseket és találkozókat MTMI területen dolgozó szakemberekkel.

Célcsoport: 13 éves kortól

A forrást a következő linken találja.

További érdekes információkért és forrásokért regisztráljon a Scientix portálon, és a keresőt magyar nyelvre állítva böngésszen az anyagok között!

Tóth Boglárka

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk