Megtalálták a Sussex-et
2002/06/13 00:00
958 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az Odyssey Marine Exploration nevű floridai vállalkozás a brit kormánnyal együttműködve megtalálta a Sussex hadihajó maradványait. A Sussex egy 40 hajóból álló egység vezérhajója volt. 1693. december 27-én indult el az angol partoktól a Földközi-tengerre, hogy megvédje a francia ágyúktól a brit kereskedelmi flotta 166 hajóját. Kapitánya azonban kapott még egy másik fontos és kényes megbizatást: meg kellett vásárolnia Savoya hercegének lojalitását.

A XVII. századi brit flotta büszkesége volt


Korabeli a metcet a Sussex hadihajó megsemmisüléséről

A kis terület Franciaország délkeleti részén fontos szárazföldi útvonalat biztosított Párizs és a tenger között és III. Vilmos angol király a herceg megnyerésén keresztül fékezni akarta XIV. Lajos, a Napkirály expanzionista törekvéseit. A hercegnek hatalmas kincset szánt: a kapitányra egymillió arany és ezüst fontsterlinget bízott, amelyet a hercegnek kellett volna nyomatékul átadnia. Ez a mai értékek szerint 4600 millió eurónak felel meg. A hajó azonban 1694. február 19-én heves viharba került és elsüllyedt. Az ötszáz tengerészből és katonából mindössze ketten menekültek meg. Parancsnokának, Sir Francis Wheelernek a hálóinges holttestét Gibraltár partjainál találták meg. A kincs eltűnt.

A flotta többi hajójának archívumokban őrzött útinaplói azonban megőrizték a hajóhad útvonalára vonatkozó adatokat, a vihar és a vezérhajó eltűnésének körülményeit. Dokumentumok tanúskodnak arról is, hogy a hajó mekkora kincset szállított.

Az Odyssey Marine Exploration emberei és a brit régészek a negyedik expedíciójuk során, az elmúlt év júliusában jelezték, hogy hajóroncsra bukkantak a hajótörés feltételezett helyétől mintegy mérföldnyi távolságra, a spanyol partoknál Sotogrande (Cádiz) és Estepona (Malaga) között. Tizenkilenc ágyút és két horgonyt találtak, ebből sikerült felhúzniuk egy ágyút, és egy vasból készült ágyúgolyót, amely angol eredetre utal, lévén a franciák és a spanyolok bronzot használtak. A hajón annak idején 80 ágyú volt. Ezeknek nyomaia tengerfenéken felismerhetők.

Néhány hét múlva munkába kezd az újabb expedíció, amelynek feladata a hajóroncsok kiemelése. A mentés legizgalmasabb része nyilvánvalóan a kincsesláda megtalálása lesz. Az osztozkodás a brit kormány és a vállalkozás között mindenesetre máris elkezdődött. Egyes források szerint az Odyssey Marine Exploration megelégszik azzal, hogy múzeumot létesíthet a maradványok kiállítására és hasznosíthatja a leletekről készített képek jogait. A kincs pedig visszaszáll jogos tulajdonosára, Nagy-Britanniára.

(gluck)

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk