Mesterséges klímaváltozás
2013/11/19 13:52
1446 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Újabban megjelennek olyan feltételezések, hogy a globális felmelegedés további erősödését mesterséges módon kellene megakadályozni. A 21. századi természetátalakító, illetve annak folyamataiba beavatkozó elképzeléseknek számos bírálója is van.

Föld-mérnökség

Az angolul geoengineeringnek nevezett tudományterületet magyarul Föld-mérnökségnek, geomérnökségnek vagy bolygómérnökségnek lehet nevezni. A szóösszetételben bolygónk, a Föld és a mérnöktudományok szerepelnek. A geoengineering egy alkalmazott tudomány, felhasználja a matematikai, fizikai, kémiai, biológiai és geológiai ismereteket. A Föld-mérnök foglalkozhat a bányászattal, a földkéregben vagy a vizekben található ásványkincsek kitermelésének módjaival, felszín alatti szállítással, vagy az oda eltemetett nukleáris hulladékkal, stb. A Föld-mérnökség egyik újabban felkapott ága a klímamérnökség.

Alakítsuk át a klímát!

A 2013-as IPCC jelentés óta még egyértelműbbé vált, hogy a klímaváltozás felgyorsulásáért az emberiség a felelős. Logikusan következik ebből az a felismerés, hogy ha elrontottunk valamit, akkor azt kötelességünk jóvátenni. Mivel az emberiség tudása a természetről és a természeti folyamatokról egyre bővül, többen arra gondoltak, hogy a mérnöktudományokat segítségül hívva globális méretű változásokat lehetne előidézni, melyek végül csökkentenék a globális felmelegedést.

Az ember természetátalakító próbálkozásai ugyanakkor sokszor kudarcot vallottak már. Amikor Kínában kiirtották a terményt megdézsmáló énekesmadarakat, a következő évben az elszaporodó kártevők elképesztő pusztítást végeztek, tehát az emberek sokkal rosszabbul jártak. Voltak olyan elképzelések a Szovjetunióban és Észak-Amerikában is, hogy az északra folyó nagy szibériai és észak-amerikai folyókat meg kellene fordítani és a szárazabb déli területek felé terelni. Szerencsére ezeket nem valósították meg, de jól látjuk, hogy a kisebb léptékű beavatkozások is mekkora károkat okozhatnak, nem kell másra gondolnunk, csak a Kisbalaton lecsapolására, majd újra vizes területté alakítására. A negatív példák többeket óvatosságra intenek, vannak tehát jócskán ellenzői a klímamérnökségnek.

Klímamérnökség

A klímamérnökök részben a természetet másolják. A vulkánkitörések megmutatták, hogy a nagy mennyiségű légköri aeroszol visszaveri a napsugarak jelentős részét, így azok el sem jutnak a Föld felszínéig, tehát nem (vagy kevésbé) tudják melegíteni azt. Ha mesterségesen aeroszolokat szórnánk a légkörbe hasonló hatást érhetnénk el – okoskodnak a mérnökök (különösen jók erre a szulfát aeroszolok).

Egy másik módszer szerint a felhők fényvisszaverő-képességét tengeri sós víz permetezésével lehetne növelni (nagyobb mennyiségű sós víz miatt még több vízcsepp keletkezne és fehérebbek lennének a felhők). Vannak olyanok, akik szerint minden országban el kellene terjeszteni a fehér háztetőket, ugyanis, ha minden épület ilyen lenne, az jelentősen növelné a földfelszín visszaverő képességét, azaz albedóját.

Még nagyratörőbb ötletek szerint az űrbe telepített hatalmas ernyőkkel kellene megvédeni a Földet az erős napsugárzástól, így csökkentve annak hőmérsékletét. Természetesen mindez iszonyatos összegekbe kerülne és soha nincs szó komolyan a megjósolhatatlan következményekről.

A klímamérnökség másik iránya a légköri szén-dioxid csökkentése. Az egyik elemzés az algák elszaporításában látja a megoldást. A tengervíz vastartalmának növelésével ugyanis elszaporodnának a szén-dioxidot fotoszintézis révén megkötni képes algák. Ha több tonna vasport szórnának a tengerbe, akkor már jelentős eredményeket lehetne elérni.

Mások mesterséges szén-dioxid elnyelőket építenének, ami levegőt szívna be, ami szén-dioxid megkötő vegyületeken áramlana át, s ezt aztán elvezetnék a föld alá. Vannak olyan elképzelések is, amelyek szerint az óceánok mélyére kellene vezetni a szén-dioxidot, így az beleoldódna a vízbe, igaz így annak savassága fokozódna…

Ötletekből tehát nincs hiány, a megvalósítási költségek és a természetre gyakorolt hatás ugyanakkor nehezen jósolhatók.

Klímamérnöki lehetőségek

Elemzések, információk

A merész ötletek ellenére ma még az elemzések és háttértanulmányok készítése a legjellemzőbb. Az egyik legjobb, a témával foglalkozó intézet a németországi Kiel városában működő Kiel Earth Institute, a klímamérnökséggel kapcsolatos híreket és érdekes információkat pedig a climate-engineering.eu honlap gyűjti össze.

A klímamérnökség ötletei azért lehetnek érdekesek - középiskolás diákok számára is -, mert a klímaváltozás kapcsán érdemes lehet azon ötletelni, hogy milyen mérnöki, tudományos módszerek és lehetőségek lennének a globális felmelegedés mérséklésére, illetve az is lehet feladat, hogy milyen negatív következményei lehetnek mindennek.

Kapcsolódó linkek:

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk