Mi történik, ha elefánt méretű lesz a bolha?
2014/02/05 08:00
1845 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A bolha egyesek szerint 150-szer akkorát ugrik, mint amekkora a saját hossza. Az elefánt valószínűleg erre nem képes. Még egyszer sem tudja átugrani a saját hosszát, mivel egyáltalán nem is tud ugrani. Mi történne, ha a 2 mm hosszú bolha 1000-szer nagyobb lenne? Képes lenne egyáltalán ugrani?

Kétméteres bolha?

A bolha hossza ekkor 2 méter lenne, körülbelül ekkora egy ló hossza is, és ha a fenti képessége megmaradt, akkor 2*150 = 300 m-t ugrana. Azt biztosan tudjuk, hogy a ló nem tud ekkorát ugrani. Miért nem? Vagy az a titka a bolha nagy ugrásának, hogy a bolha olyan kicsi?

Igen, valóban azon múlik, a bolha kicsiny méretén. Az állatvilágban kiemelkedő ugró képességgel  az apró rovarok bírnak, mint a bolha, a szöcske... És ezekkel a rovarokkal szemben a nagy oroszlán „kevés”, ha ugrásról van szó, hiszen az oroszlán sem ugrik messzebb, mint testhosszának 3-szorosa. A jó ugrók rangsorában tehát elég hátul van, és az elefánt, amely a legnagyobb és a legnehezebb állat, a képzeletbeli rangsor legvégén foglal helyet.

flea-elephant-280

Liliputiban az elefánt?

Biztosan sokan olvasták már a Gulliver utazásai című könyvet, esetleg látták a filmváltozatok valamelyikét. Gulliver egy ember, aki a liliputi birodalomba utazott, ahol azonban óriás volt, aki még a királyt is a zsebébe dugta.

gulliver3-300x225

A következő történet során viszont Brobdignagba, az óriások birodalmába vitt az útja, ahol mint törpét az a veszély fenyegette, hogy belefullad a miniszter tintatartójába. Lehetséges-e, hogy egy földi bolha Liliputiban - ahol akkora a mérete, mint egy helyi elefánt - nagyot tud ugrani? És az vajon lehetséges-e,  hogy Brobdignagban egy indiai elefánt, mely ott akkora, mint egy bolha, fürgén és ruganyosan átugorja testhosszának 150-szeresét?

Miért nincs így? Jonathan Swift is, aki elmeséli Gulliver kalandos utazásait, a magyarázatot nagyon egyszerűen meséli el: a Gullivert körülvevő világ egyszerűen Liliput méreteire zsugorodik, vagy Brobdignag méreteire tágul, vagy másképp: maga Gulliver nagyobbodik meg, vagy zsugorodik össze. Természetesen minden hasonló lesz a Swift által is ismert emberi világhoz, csak éppen egymás mellett a dolgok furcsa módon nagyok, vagy lehetetlenül kicsik.

A fák nem nőnek az égig…

1269800319

Ez azonban csak Mesék Birodalmában van így, a természetben már sokkal összetettebb. Mi lehet ennek az oka? Egy fénykép nagyításakor a hossz- és alakviszonyok változatlanok maradnak. Ez igaz a valódi élőlényekről készült fényképek esetén is. Ugyanakkor azonban az egyes további életfunkciókat befolyásoló méretviszonyok oly kedvezőtlenül megváltozhatnak, hogy az állatok és növények megnövekedett méreteik miatt elpusztulhatnak, amikor ilyen „halálos mértékű” növekedést szenvednek el.

A dinoszauruszok kihalásának egyik oka sok kutató szerint ez is lehetett.

A fák tehát valóban nem nőnek az égig. Az állatok sem.

Természetesen az ember sem.

További érdekes oldalak: 

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk