Miből van a pingponglabda?
2014/06/20 13:56
7810 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hétköznapi tárgyaink és eszközeink nevében sokszor tévesen szerepelnek egyes műanyagok nevei. A nejlonzacskó nagysűrűségű polietilénből, a bakelitlemez polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerjéből készül - és a pingponglabda anyaga sem kaucsuk.

pingpong

„Júliustól kaucsuk helyett műanyaggal játsszák az asztaliteniszt, újabb emblémájától válik meg a sportág.” – írja a vezető napilap, amelyet tovább idéz több más újság. Valami nincs rendben a pingponglabda anyagának megnevezésével se a múlt, se a jövő időben. Sajnos a cikken belül a kaucsuk és a celluloid elnevezés követhetetlenül keveredik.

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség játékszabálya

Részlet:
„…
1.3 A labda
1.3.1 A labda gömb alakú, 38 mm átmérőjű.
1.3.2 A labda súlya 2.5 gramm.
1.3.3 A labda anyaga celluloid, vagy hasonló műanyag, színe fehér, sárga vagy narancssárga, és matt.„

A szabályzat egyértelmű, a versenyeken júliusig celluloid vagy hasonló műanyag labdákat használnak.

A celluloid cellulóz részleges nitrálásával előállított műanyag, amelyet kámforral és más adalékanyagokkal kevernek. Az adalékok a mechanikai tulajdonságokat, például keménységet és rugalmasságot határozzák meg, de az éghetőséget is befolyásolják.

ping1 cellulóz-trinitrát

A cikkben - és gyakran a közbeszédben is - tévesen szereplő kaucsuklabda anyaga teljesen más szerkezetű. Ez a vegyület az izoprén (cisz-1,4-poliizoprén) egy polimerje. Hosszú láncok alkotják a szerkezetét, amelyek csak gyenge diszperziós kötéssel kapcsolódnak. Ez még nem lenne alkalmas labda készítésre, mert elfolyna. A szilárd, elasztikus szerkezethez kénporral vulkanizálják, amit már guminak nevezünk.

Így ebből biztosan nem készül(t) pingponglabda.

ping2

Az új labda

„..júliustól kizárólag műanyag labdákat lehet már csak használni a jelentős asztalitenisz-versenyeken” – írja a napilap. 123 év szolgálat után a celluloidlabda el fog tűnni, de az, hogy műanyag, nem túl pontos meghatározás, amely a szószerinti fordítás eredménye. A celluloid is (természetes alapú) műanyag. Az új anyag vagy anyagok megnevezése még várat magára.

A Nemzetközi Szövetség Igazgatósági Bizottsága és a Felszerelés Bizottsága meghatározta az új szabványt. Az új labda a jövőben egy darabból fog készülni, egyszer s mindenkorra megszüntetve ezzel a „középvarratot”. Egy picit nagyobb is lesz az eddiginél, az átmérő 40.00 mm-40.60 mm között elfogadott.

A labda anyagára nincs szabvány, csak annyi, hogy celluloid nem lehet. Hogy miért nem, erre nincs elfogadható magyarázat. Az indoklásban a tűzveszélyesség és a környezetvédelmi szempontok szerepelnek.

Az új labda még nem terjedt el Magyarországon, a régiből, a celluloidból hatalmas készletek vannak még. Az utolsó nemzetközi versenyt a régi labdával az augusztusi, nandzsingi ifjúsági olimpián tartják.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk