Miért is pezseg a pezsgőtabletta?
2014/05/06 09:58
7886 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Üdítőital készítéshez, vitamin, ásványi anyag és gyógyszerfogyasztáshoz (paracetamol, aszpirin vagy táplálékkiegészítők) egyaránt pezsgőtablettát oldunk vízben. A nyitottabb szeműek azt szokták figyelni, hogy a kezdetben lesüllyedő tabletta mikor jön a felszínre és hány perc alatt oldódik fel. Miből van a pezsgőtabletta?

A pezsgőtabletták szilárd citromsavat és szódabikarbónát, valamint adalékanyagokat tartalmaznak összepréselve általában. Ezek az anyagok vízben oldva savbázis reakcióba lépnek egymással, amelynek során széndioxidot szabadítanak fel, és ez okozza a szomjoltó hatást, valamint a buborékolást, a pezsgést.

A pezsgőtabletta összetétele

A tabletta oldódása során a citromsavból H+ ionok és citrát ionok, a szódabikarbónából nátrium és hidrogén-karbonát ionok keletkeznek.

citromsav citromsav (oxi-trikarbalilsav)

szódabikarbóna szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát)

A citromsav (oxi-trikarbalilsav) három bázisú szerves sav, amelyet savanyúságot szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmaznak az élelmiszeriparban. A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só.

Vizes oldatban a citromsav és a szódabikarbóna ionjaikra disszociálnak. A H+ ionok a hidrogén-karbonáttal alakítanak ki kovalens kötést, így szénsav molekula jön létre. A szénsav pedig nem stabil, vízre és széndioxidra bomlik.

Reakcióegyenletek:

pezsgő

pezsgő2

pezsgő3

pezsgő4

A tabletta szétesésével és oldódásával a többi összetevő, mint például a hatóanyagok, a töltő- illetve hordozóanyagok (cukor vagy cukorhelyettesítő anyagok), az édesítőszer, az aroma, a színezék is az oldatba kerülnek.

Első kísérlet pezsgőtablettával

Törjünk szét egy tablettát és tegyük egy kristályosítócsészében lévő homok tetejére. A tablettát gyújtsuk meg egy gyufaszál segítségével.

A kísérlet bemutatja, hogy a citromsav valamint az adalékanyagok éghetők és a hő hatására a nátrium-hidrogénkarbonát bomlik, miközben a felszabaduló széndioxid miatt a tabletta felfúvódik.

Második kísérlet pezsgőtablettával

Tegyük a pezsgőtablettát egy lángterelőlapon lévő homokfürdőbe és kezdjük el melegíteni a Bunsen-égő lángjával. A homok az egyenletes melegítést biztosítja és a keletkező termékek szétfolyását akadályozza meg.

A keletkező gázoktól a tabletta, mint ahogy a neve mondja, pezseg és lassan elfolyósodik, majd elszenesedik.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk