Mit nézünk a tévében?
2014/11/14 08:00
1473 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Évről évre egyre kevesebbet tévézünk, hiszen az internet széles körű elterjedése óta a filmekhez, hírekhez könnyedén hozzájuthatunk, amikor csak szeretnénk. A kedvenc műsorainkról azonban nem szívesen mondunk le.

Bár egyre kevesebb időt töltünk tévézéssel, a televízió népszerű műsorai meghatározóak abból a szempontból, hogy közös élményt, kulturális hatást jelentenek a magyar közönség nagy csoportja számára. A gyermekműsorok szerepet kapnak a gyerekek kulturális fejlődésének alakulásában, ami a jövő tekintetében igen fontos hatást jelent, míg a felnőtt műsorok az országban meglevő kulturális színvonal alakulására vannak hatással. Természetesen a fordított irányú hatás is jelen van: a nézők ízlése határozza meg, hogy milyen műsorokat néznek szívesen, és a műsorszolgáltatók igyekeznek a nézői igényekhez igazodni a kínálat kialakításakor. A továbbiakban azt nézzük meg, milyen csatornák, milyen műsorok népszerűek Magyarországon.

cpic4379_fd002791pensioner_379475c

Közszolgálati csatornák

A közszolgálati adók nézettsége az elmúlt évben csaknem 16%-ra nőtt (a tavalyi 13,6%-ról). Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a választások évében sokan ezeken a csatornákon keresztül követik a magyar politikai élet alakulását. Másrészt a közszolgálati adók egyre több népszerű, szórakoztató műsort sugároznak, egyre inkább versenyre kelve a kereskedelmi csatornákkal, amelyek műsorkínálata az elmúlt években fokozatosan gyengült. A következő csatornákat sorolják ezek közé: M1, M2, M2 gyerekcsatorna, Duna TV, Duna World.

Kereskedelmi csatornák

Magyarországon a legnagyobb nézettséget a kereskedelmi csatornák érték el, pontosabban az RTL Klub és a TV2: a két csatorna nézettsége együtt az országos tévénézés kb. 30%-át teszi ki; (igaz, két évvel ezelőtt ez az arány még 35% körül volt). A csatornák mindig tesznek is róla, hogy népszerűségüket megtartsák: évről évre újra forgatják a tehetségkutató műsorokat, az esti talkshow-kat, a tévés vetélkedőket, és a valóságshow-ban sincs hiány. A két csatorna ráadásul a hasonló jellegű műsorait ugyanabban a műsoridőben sugározza, ezzel is fenntartva a kettő közötti versenyt.

Az utóbbi években azonban ezeknek a csatornáknak fokozatosan csökkent a nézettsége. Ennek valószínű magyarázata, hogy a különböző okokból csökkenő költségvetés miatt kevesebb színvonalas, népszerű szórakoztató műsort tűznek műsorra, valamint az is, hogy egyre népszerűbbek az általános szórakoztató csatornák. A kereskedelmi adók közé tartoznak: Revita TV Győr, RTL Klub, RTL II, TV2, Viasat3.

television-statistics

Hírcsatornák

A közszolgálati adók és kereskedelmi adók egyre inkább elbulvárosodó hírműsorai mellett egyre többen választják a hírcsatornákat (nézettségük kb. 4%). Ezek a csatornák általában egy vállalt, egyértelművé tett nézőpontból mutatják be a híreket, illetve sokszor objektívebben, szakmai szempontból színvonalasabban, mint ahogy azt a „nagy” csatornák hírműsorai teszik, és a külföldi hírekbe is több betekintést engednek. Ezek közé tartoznak az ATV, Euronews, Hír TV, Meteo TV, és a Parlament TV.

Életmód csatornák

Egyre népszerűbbek az úgynevezett életmód műsorok, amelyek praktikus életmóddal kapcsolatos tanácsokat, ötleteket adnak a nézőknek (például lakberendezés, szépségápolás, barkácsolás, hobbik stb. területén). A magyar közönség egyre inkább érdeklődik a színvonalas életmód kialakítása, fenntartása iránt, így erre külön csatornák is szakosodtak. Magyarországon fogható életmód csatornák például: Digi Life, Life Network, TLC.

Általános szórakoztató csatornák

Ahogy nevük is mutatja, ezek a csatornák szórakoztató műsorokat (filmsorozatokat, komédiákat, szappanoperákat stb.) sugároznak egész nap. Ezek közé tartoznak a C8, az angol nyelvű E! Entertainment, a nőknek szóló FEM3, a Fox és az RTL+.

021

Gyerekcsatornák

Külön gyerekeknek szóló műsorokat, – többek között rajzfilmeket, ifjúsági filmeket, oktató műsorokat – sugároznak az úgynevezett gyerekcsatornák. Magyarországon elérhetőek többek között a következők: az országban legrégebben elérhető Cartoon Network, a Boomerang, a Disney Channel, a JimJam, az M2 Gyerekcsatorna, a Minimax és vetélytársa, a Megamax, a Nickelodeon, és a Baby TV.

Filmcsatornák

A filmcsatornák is igen népszerűek, hiszen egész nap mozifilmeket sugároznak: akciófilmeket, vígjátékokat, filmdrámákat, thrillereket, szóval mindent, ami a filmkedvelőket érdekli. Nézettségük 9% körül mozog. Ezek közül az ismertebbek: az AXN, Cinemax, film+, és a HBO csatornái.

Egyéb csatornák

A fentieken kívül megemlítendők a tematikus csatornák, mint az ismeretterjesztő-, a sport- és a zenecsatornák. Az ismeretterjesztő csatornák közül a legismertebbek az Animal Planet, a Discovery Channel, a National Geographic, és a Spektrum csatornái. A sportrajongók számos csatorna közül válogathatnak, többet között a Sport1, Sport2, Eurosport, DIGI Sport, és a SportKlub várja őket egész nap sportközvetítésekkel, sporttal kapcsolatos műsorokkal. A zenecsatornák könnyű- és klasszikus zenei műsorokkal, valamint zenészekkel készült interjúkkal várják a zenekedvelő közönséget. Közülük az ismertebbek: Mezzo, az MTV csatornái, VIVA, VH1, és a Music Channel. Ezen kívül az ország bizonyos térségeiben fogható, helyi televízió csatornákkal is találkozhatunk, amelyek külön figyelmet fordítanak a helyi eseményekre, hírekre.

További érdekes oldalak:

Ónodi-Szabó Lenke cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk