Mivel számolunk?
2014/02/20 08:00
2244 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy újabb használati tárgy kezd eltűnni a diákok felszerelései közül, és ezzel együtt a tanárok számára egyre több gondot okoz egy másik: a mobiltelefonokból okostelefonok lettek,  a diákok egyre több ingyenes applikációt tölthetnek le rájuk - akár olyanokat is, amelyek a korábban több tízezer forintba kerülő zsebszámológépek tudásával rendelkeznek. Így a természettudományos és matematika órákon már létjogosultságot szereznek a bekapcsolt mobilok a diákok padjain.

MIvel számolunk

A kézi számológép eltűnése egyrészt öröm, egy tárggyal kevesebbet kell magunkkal hordani, másrészt kár, mert egy ma már sok esetben napenergiával működő eszköz tűnik el a napi használatból, helyette ott az a készülék, amely csetelésre és más egyéb dolgokra is csábít órán, főleg ha a diák érdeklődését a tudományok nem képesek lekötni.

Mielőtt bemutatnánk a kézi számológépeket száműző okostelefonra és tabletre letölthető számológép alkalmazásokat, egy kicsit nézzük meg, hogy a nagy előd, a Windows számológépe mit tud, és sajnos mit tud esetleg félrevezetően még ma is.

A Számológép program az évek során nem sokat változott, a Windows 3.1 gépe is csak színvilágában tér el a maitól. A Nézet menüben Normál nézetet választva egy egyszerű alapgépet kapunk, ami a legegyszerűbb készülékek megszokott funkcióit tartalmazza.

Hasznos lehet viszont az a lehetőség, hogy a számjegyeket lehet csoportosíttatni hármasával, így könnyebben leolvasható az eredmény, főleg ha sok nullát tartalmaz egymás mellett.

A Nézet menüben a Tudományos pontot választva jelennek meg a függvények és egy specialitás, hogy a tízes számrendszer mellett kettes, nyolcas és tizenhatos számrendszerben is számolhatunk. Ehhez a kiválasztott számrendszerektől függő módon érhetők el a számjegyek bevitelére szolgáló billentyűk, hexadecimális számolásnál az A, B, C, D, E és F betű is.

MIvel számolunk2

A számrendszerek kezelése viszont elég érdekes. Ugyanis ha beírjuk a -1-t decimális módban, majd átváltunk bináris módba, és Szó hosszúságú ábrázolást kérünk, azaz 16 bitest, akkor meg is jelenik a 16 darab 1-es, ahogy az az előjeles egész ábrázolás esetén normális is. Ha most viszont visszaváltunk decimális módba, akkor a bináris -1-ből 65 535 lesz, ami viszont előjel nélküli egész ábrázolás esetén a 16 darab 1-sel leírható szám.

Az is érdekes, hogy a +/- billentyű mit csinál bináris módban, valamint a Mod maradékképző függvény csak pozitív számokra ad helyes eredményt.

Más alapokon

A számtalan ingyenes számológép applikáció közül itt most androidos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek közül az első a 612 kB méretű Graphing Calculator névre hallgató. A program Basic nézetben semmi különöset nem mutat, sőt arra sem képes, hogy kijelezze, hogy mit számolunk ki, egyszerűen a bevitt számok jelennek csak meg, majd az eredmény. A Scientific nézetben sem jobb a helyzet, az alapvető szögfüggvények mellett pár alapfüggvény jelenik csak meg, azok is elég póriasan használhatóak, és például zárójelezni sem lehet.

MIvel számolunk3

Az applikáció igazi tudása a Graphing nézetben jön elő, komoly programokat megszégyenítő képességei itt bontakoznak ki igazán. Előkerül a zárójel, egyszerre akár több függvényt is képes ábrázolni, majd a bevitel után csak a grafikus képre váltva az ábrázolt függvényeket kicsinyíthetjük, nagyíthatjuk. A megjelenítendő függvények ki-bekapcsolhatóak, utólagosan is szerkeszthetőek, így a függvények transzformációit is remekül elvégezhetjük az alkalmazás segítségével.

MIvel számolunk4

Sajnos a program ingyenessége miatt reklámokkal és egyéb programok ajánlásaival kell időnként megküzdenünk munka közben.

A profik és amatőrök számára is igazi csemege a jóval nagyobb, közel 10 MB-os TechCalc.

MIvel számolunk5

Az alkalmazás a bevitt képletet nemcsak megmutatja, hanem már a bevitel közben is részben kiszámolja, amit elsőre nehéz átlátni, de később meg lehet szokni. A számológépet bemutató képen az ötös lottó lehetséges húzásainak számát számoltuk ki, ami 90 alatt az 5 kifejezés bevitele után az eredményként látható közel 44 millió lesz.

A faktoriális számolása mellett a matematikából érettségizők nagy örömére tudja kezelni a különböző alapú logaritmusokat, és akár a komplett cosinus tételes egyenletet is bevihetjük úgy, ahogy azt az órán felírjuk.

MIvel számolunk6

MIvel számolunk7

Sajnos viszont egyelőre az érettségin csak a hagyományos számológépek használhatóak, így az alkalmazás csak a felkészülést könnyíti meg.

A bemutatott példákon kívül számtalan más applikáció is született, e három szimulációt csak példaként mutattuk be, célszerű többet is kipróbálni, majd azt használni, ami legjobban „kézre áll”, azaz leginkább illeszkedik az általunk már megszokott valódi gép működéséhez.

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk