Napfogyatkozás 2006. március 29-én
Zsigó Zsolt
2006/03/24 08:24
1231 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Március 29-én ismét teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető a közeli Törökországból, ahová számos magyar expedíció fog indulni. Hazánkból a jelenség csak részleges lesz, azonban az 56-64%-ban megfogyatkozott Nap látványa is mindenki számára nagyon érdekes.

Hogyan jön létre?

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka a Földre vetül. A jelenséget a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhetjük meg. A Napot és a Holdat az égen közel egyforma méretűnek láthatjuk, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja. Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Ilyen napfogyatkozás a Földön több ezer kilométer széles területről figyelhető meg. Ezt mutatja az ábrán a nagyobb és világosabb szürke kör a Föld felszínén. Teljes napfogyatkozás idején a Hold az egész napkorongot eltakarja. Ez a részleges fogyatkozásnál sokkal kisebb területről látható, ez a mellékelt ábrán a világosabb szürke korong centrumában lévő kisebb, sötétebb folt. Utóbbi csak 100-200 km átmérőjű, ez a totalitás sávja. A teljes napfogyatkozás elméletileg lehetséges maximális időtartama legfeljebb 7,5 perc -- ilyen hosszú totalitás azonban rendkívül ritkán fordul elő.

A teljes napfogyatkozás az egyik legszebb természeti jelenség: időtartama alatt a táj és az égbolt sötétebb lesz, feltűnnek a bolygók és a legfényesebb csillagok, valamint a Nap külső légköre: a napkorona is. Gyakori kérdés: milyen élettani hatása van mindennapi életünkre egy-egy napfogyatkozásnak? Ez a hatás elhanyagolható - természetesen eltekintve attól, hogy a látványos jelenség megfigyelése mindenkinek örömöt okoz.

A 2006. március 29-ei napfogyatkozás menetrendje

2006. március 29-i teljes napfogyatkozás csak részlegesként látható hazánkból. A teljesség sávja Afrikán és Ázsián halad át. A fogyatkozás árnyékkúpja Brazíliából indulva átszeli az Atlanti-óceánt, Észak-Afrikát és Közép-Ázsiát, majd Mongólia nyugati határánál hagyja el bolygónk felszínét. Mindezt látványosan szemlélteti a mellékelt animáció. Ezen a fogyatkozás árnyékának útját követhetjük végig, amely a Holdnak a Föld körül leírt nyugatról kelet felé mutató keringési iránya miatt a képen balról jobbra mozog. A nagyméretű, szürke színű, kerek folt a részleges fogyatkozás területe, míg a teljes fogyatkozás (a totalitás) csak ennek a közepén lévő, kisebb sötét folt területéről nézve látható.

Ez a teljes napfogyatkozás maximálisan valamivel több mint 4 percen keresztül figyelhető meg. Észlelésével, és a teljesség sávjába irányuló expedíciókkal kapcsolatos információk a napfogyatkozas.csillagaszat.hu oldalon olvashatók.

Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk !

Forrás

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk