Násztánc tarisznyarák módra
2014/09/29 08:00
1192 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Különös udvarlási szokásokban az állatvilág is bővelkedik, s némelyik azon túl, hogy meglepő és mulatságos, akár még jó példával is szolgálhat nekünk számunkra. Ki gondolná, hogy a tarisznyarák is megadja a módját annak, hogy a párját, élete társát megtalálja.

tenger

Kék látványosság

Az Atlanti-óceán amerikai partjainál, Mexikóban, de még Argetina partvidékén is megtalálható ez a szokatlanul jól úszó rákfajta, amely kék színének köszönhetően igazi látványossága a tengerfenéknek. Ollói viszonylag vékonyak, a páncél első részén pedig tüskék találhatók, amelyek jól használhatók az ellenséggel szemben. Általában 3-4 évig élnek, és 12-18 hónap alatt akár 15-ször is levetik páncéljukat mire elérik a kifejlett méretüket.

Ezután következhet csak a párzás, amely  során a hímek igazán érdekes formában próbálják meghódítani a nőstényeket. A hím tarisznyarákok egyáltalán nem szégyenlősek, sőt ellenkezőleg. Az udvarlás közben közben vad táncot lejtenek, miközben a lábukkal integetnek. Mindezt természetesen a nősténytől tisztes távolságban teszik, így vigyázva testi épségükre, viszont finoman utalva arra a másik félnek, hogy itt a párzás ideje.

Illatfelhő

Egy jól nevelt férfi azonban nem ront ajtóstul a házba, így a kiszemelt hölgynek is van ideje arra, hogy egy illatanyag kibocsátásával jelezze, készen áll az együttlétre. Nem véletlen e furcsa szokás a kék tarisznyarákok párzása során, hiszen ezek az állatok a félhomályos vizekben élnek, ahol a sziklákkal és moszatokkal teli környezet nehézséget jelent az együttlét megteremtésében.

Ezért történik hát, hogy a hím az illatüzenetét megtoldja néhány táncos lépéssel. A násztánc során testét feltolja, lábait magasba emeli, majd felemelt lábait úgy fordítja, hogy laposabb oldaluk irányuljon a táncot figyelő nőstény felé. Ezt követi néhány jobbra és balra bemutatott körkörös mozdult, majd ollóit szélsre tárva jelzi, hogy készen áll a párzásra. A tánc nemcsak egy látványos eleme az udvarlásnak, de segíti is annak a bizonyos illatanyagnak a nőstényhez történő eljutattását, amelyet a furcsa mozdulatok közepette a hímek kibocsátanak.

Ínyencek kedvencei

Amennyiben a hím sikeresen valósította meg a „becserkészésnek” ezt a különleges módját, úgy a kiszemelt jelöltnek nincs más dolga, mint követni az illatot, amely elvezeti a hím „karjaiba”.  Amennyiben a párkeresés ilyen formán nem jár sikerrel, s akadályba ütközik, pl. tengeri moszatcsomó áll az „az ifjú pár” útjában, úgy a hím újra az illatfelhővel megbolondított táncába kezd, így próbálva meg felülkerekedni a nehézségeken, amelyek az útjába állnak. A kék tarisznyarák nemcsak különleges táncának köszönheti, hogy igazi érdekességnek számít az emberek körében.

Húsa kedvelt csemegéje az ínyenceknek. Legízletesebb a vedlése idején, ezért a halászatát pontosan kell időzíteni, mert páncélzata gyorsan kifejlődik. Napjainkban sajátos módon próbálják meg a puha rákot tenyészteni. A korábban kifogott páncélos rákot a vedlésig tartják, majd a frissen vedlett állatokat viszik eladni.

A kereslet természetesen a friss rákok irányába mutat, de fagyasztott vagy konzerv állapotban is megtalálható a boltokban.

Címkék:

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk