Ókori stadiont találtak
Sulinet
2012/09/06 11:41
1840 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy ókori stadionra leltek a régészek Törökország Aydin tartományában, ahol az antik Magnesia városának ásatásai folynak.

magnesia_stadion_520 A negyvenezer néző befogadására alkalmas stadiont márványból építették. A szakmerbereknek egyöntetű véleménye, hogy ez lehet Anatólia legjobb állapotban fennmaradt ókori stadionja - tette közzé a Hürryyet Daily News török újság online kiadásában (http://www.hurriyetdailynews.com/historic-stadium-found-in-aydin.aspx?pageID=238&nID=29283&NewsCatID=375).

Maegnesia és Maeandrum városának alapjait egykori görög telepesek rakták le, melynek feltárását 28 éve kezdte meg az Orhan Bingöl professzor vezetésével működő régészcsoport. Az Ankarai Egyetem régészeti tanszékvezetőjének csapatát német régészek is segítik. 

A korábbi munkálatok alatt felszínre kerültek két gümnaszionnak a maradványai, melyek az ókori Görögország atlétáinak edzőhelyei voltak. Az épületek az idők során  egyre komplexebb építménnyé váltak, a Kr.e. V. századtól már a teret oszlopok övezték, melyekhez tisztálkodásra és tanulásra alkalmas termeket csatoltak. Későb az épületeket csarnokok, mulatóhelyek és fürdők vették körül. A Kr.e. IV. századtól a gümnaszionokok már az elméleti - és a filozófiai oktatásnak is a helyszíneivé váltak.

Mindezek mellett  a kutatás során egy félbehagyott színházi nézőtérre (theatron) és egy Artemisz szentélyre is rábukkantak a kutatók.

Forrás - MTI, Kép - DHA Photo 

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk