Oktatási portálok világszerte - 1. rész: Lynda.com
2015/02/12 16:19
3794 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az online oktatási felületek szépen lassan kezdenek reális teret hódítani a hagyományos tanulással szemben. Egyre több olyan felület van, amely ténylegesen olyan segítséget képes nyújtani, amellyel gyakorlatilag magunkévá tehetünk egy szakmát. Hogyan tudjuk megúszni a méregdrága képzések díjait? Mi az az online oktatási felület, amely évek óta uralja a piacot? Hol találjuk meg rendszerezve azt az anyagmennyiséget, amelyet a youtube-on kínkeservesen tudunk összegyűjteni? Megéri-e pénzt költeni online kurzusokra?

Hogyan készül egy logó?

Mitől király a Lynda?

Ma egy olyan oktatási portálról írunk, mely világszerte nagyjából egyöntetű elismerésnek örül az online videó kurzusok területén. A Lynda-n a tananyag hihetetlen rendszerezettségnek örvend. A videókból kapunk egy elég izgalmas ízelítőt a Lynda youtube csatornáján, azonban a teljes anyagok főként a Lynda.com felületén elérhetők. A Lynda a tartálmát saját kezűleg (khm, produkciós irodája alátal) készíti. Kimondottan nagy hangsúlyt fektet ezeknek az enyagoknak a minőségére, az aktualitására és a rendszerességére. 

A témakörök főként a kreatív ipart, a startup vállalkozásokat meg az IT világát lovagolják meg, ezeket az ágazatokat segítő szoftverek-alkalmazások elsajátítását segíti elő a tartalom. Ebben a témakörben pedig a legkeményebb profik videóiból tanulhatunk.
Az alapelv az, hogy az oktatóvideó gyakorlatilag lépésről lépésre végigkísér bennünket akár teljesen az alapoktól az adott témakörben. A tempó nem vészes, könnyen követhető, és ha lehetőségünk nyílik arra, hogy két képernyőn dolgozzunk, akkor gyakorlatilag az oktatóval párhúzamosan végezhetjük az adott feladatot.

Még mielőtt nagyon beleélnénk magunkat, két hátrányával tisztában kell lennünk ennek a felületnek. Az első, hogy kell tudni hozzá angolul. Nem bonyolult a nyelvezete amúgy, könnyen megérthető, de egy közép szintű értési készség szükséges ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk használni. A másik gond, hogy pénzbe kerül. Az alapcsomag kb. havi 25 dollár. Ennek pedig megvan a jó és rossz oldala is. A rossz egyértelmű: a pénz az nyilván pénz, még akkor is, ha 25 dollár nem a világ vége, azért hazánkban ez soknak számíthat. A jó oldala viszont az a Közép-Kelet Európában jól bevett szokás, hogy ha az ember valamiért pénzt ad, azt szereti kellőképpen kihasználni. Magyarán megbecsüljük azt a tudást, amiért pénzt fizetünk.

Wordpress alapok


Egy ideális felület

Rengeteg olyan új program, fejlesztés van, amelyek az említett iparágakban nem árt ismerni. Sőt illik, vagy jobban mondva kötelező lépést tartani vele. Ezeket a programokat az emberek jelentős része házilag sajátítja el, youtube-oktatóvideók meg mindenféle felkészítők által. Természetesen a youtube is hatalmas tudásanyaggal rendelkezik ilyen szinten, viszont az az anyag meglehtősen rendszerezetlen. Magyarán egy idő után könnyen lelkesedésünket veszíthetjük, ha valamire napokig nem találjuk a megoldást. A Lynda ezeket az anyagokat tálalja számunkra rendszerezett formában. Egy ilyen felület pedig azért ideális ehhez a témakörhöz, mert gyakorlatilag azonnal lépést tud tartani tartalmilag a legújabb trendekkel.

Félreértés ne essék: túlzás lenne azt mondani, hogy ezeknek a videóknak (egy adott témakörön belüli) végigkövetése már atombiztos profi szintre emel bennünket. Viszont egyértelműen megadja azokat az alapokat, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy tovább fejlődhessünk. Ha pedig már rendelkezünk egy adott tudásanyaggal, akkor segít azt rendszerezni a fejünkben.

Megéri a pénzét?

Az említett összeg első látásra soknak tűnhet. Ugyanakkor hazánkban nem igazán divatos ilyesmiért pénzt kiadni. Viszont ha befektetésként tekintünk rá, és valóban tudunk időt szakítani arra, hogy foglalkozzunk vele, akkor simán meggondolandó. Nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy azok a fizetős képzések, ahol ezeket a dolgokat elsajátíthatjuk - néha sokkal kevésbé szakavatott trénerektől -, gyakran napi szinten is többe kerülnek. A jó hír pedig az, hogy ha csak kipróbálni szeretnénk, akkor most tíz napon át ingyenesen igénybe vehetjük az alapcsomagot, ami hozzáférést enged a teljes tartalomhoz.

A Lynda szolgáltatásait 1995 környékén kezdte, nyilván az akkor lehetőségeknek megfelelően vonultak be a piacra. Az alapítói Lynda Weinman és Bruce Heavin. Ebben a videóban beszélnek részletesen arról, hogy hogyan épül fel és működik ez az egész tananyag-birodalom.


A Lynda ugyanakkor olyan témaköröket jár be, amelyekre nem véletlenül van kevesebb hangsúly fektetve az oktatásban. Az online világnak ugyanis ez a része olyan iramban fejlődik, hogy mondjuk egy féléves tananyag a fél év lejártával kétszer megváltozik, ez pedig nyilvánvalóan alaposan bekavar a tartalomkészítésbe.

Miért nem YouTube?

A YouTube-on is rengeteg olyan anyag van, amiből szépen lassan fel tudunk építeni egy adott tudásanyagot. Viszont kérdés, hogy mennyire tudunk folyamatosan jó tartalmat találni ahhoz, hogy ténylegesen be tudjunk járni egy témakört. Ezért lehet, hogy már a keresgélés szintjén is elég sok energiát felemészt a YouTube-ról való okulás. A Lynda kiváltsága nem nem csupán az anyag összegyűjtése, hanem a megfelelő oktatók kiválasztása. A szolgáltató természetesen garantál az oktatóiért, nem egyszerű trénereket alkalmaz, hanem a szakma legjobb szakértőit, azok közül is kiválasztván a legjobb előadókat - legalábbis ezzel reklámozzák magukat. Ugyanakkor folyamatosan napirenden tart az említett tematikákban. Egy külön csapat látja el azt a feladatot, hogy kövesse a piac alakulását, új eszközök megjelenését stb. Azaz nem sok esélyünk van belefutni tudatlanul egy olyan tananyagba, amely nem éppen aktuális.
Az oktatók munkája ugyanakkor többnyire nem merül ki a tartalom előkészítésében és a videók felvételében. A legtöbbjük megadja online elérhetőségeit, és arra biztat, hogy ha bármilyen kérdésünk akadna, bátran foduljunk hozzá.

Következtetés

A Lynda talán a legkeményebb olnine oktatási felület ezekben a doméniumokban. Mindenképpen érdemes kipróbálnod. Nagyon gyakran vannak promóik is, tehát sűrűn akad lehetőségünk kipróbálni ingyenesen a felületet. És amennyiben ezt megtetted, és úgy döntesz, hogy ki tudod használni, akkor simán megéri az árát.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk