Tudomány

Csatlakozzon cégével a STEM Alliance-hez!

Csatlakozzon cégével a STEM Alliance-hez!

A European Schoolnet cégek jelentkezését várja, hogy társadalmi felelősségvállalásuk keretében csatlakozzanak a STEM Alliance nemzetközi szövetséghez az MTMI (matemetika, természettudományok, mérnöki tudományok, informatika) életpályák népszerűsítése érdekében.

3 éve
Diabetikus kifejezés – törölve

Diabetikus kifejezés – törölve

Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint...

5 éve
A Nap-Föld kapcsolatok

A Nap-Föld kapcsolatok

A napszél a Nap koronájából kilépő elektromosan töltött részecskék áramlata.

5 éve
A kategória cikkei
Veszélyes darazsak

Veszélyes darazsak

Bizony, még a felnőttek többsége is fél a darazsaktól - de vajon mennyire veszélyesek és lehet-e jótékony hatású egy darázscsípés?
7 éve
10 kép - sarkvidéki állatok

10 kép - sarkvidéki állatok

A sarkok közelében, a sarkvidéki övben már nincsenek napszakok. Ezeken a tájakon fél éven át sötétség honol, míg nyáron folyamatos a megvilágítás. A havi középhőmérséklet sohasem emelkedik fagypont fölé. A felszínt állandóan jég borítja, nincs növénytakaró. A tundrák, jellemzően állandóan fagyos területei mind az északi, mind a déli sarkon megtalálhatók.
7 éve
A biomok - északi félteke

A biomok - északi félteke

Ezúttal az északi félteke biomjaira koncentrálunk, a mérsékelt övtől egészen a hideg éghajlati övig.
7 éve
Felix Wankel motorja

Felix Wankel motorja

Dr. Felix Wankel zseniális találmánya egy olyan benzinmotor, amiben nincsenek dugattyúk, hanem egy - egyesek szerint - amerikaimogyoró-héj formájú térben forgó, háromszög-jellegű tárcsa végzi a munkát. Működési elve lényegesen szebb a hagyományos benzinmotornál, de a kezdeti motorok  megbízhatósági és fogyasztásbeli problémái miatt majdnem teljesen felhagytak a használatával. Napjainkra egyetlen autógyártó fejleszti és használja, a Mazda.
7 éve
A celluloid

A celluloid

Az első celluloid tekercsfilmet 125 éve az Egyesült Államokban hozták forgalomba. Előtte sokáig - és a megszállott mai fotóművészek napjainkig - üveglemezt használtak/használnak fényképészeti célokra.
7 éve
A biomok áttekintése

A biomok áttekintése

Összefoglaló cikkünket nem csak az érettségire készülőknek ajánljuk, hanem a távoli tájak szerelmeseinek is.
7 éve
A piezoelektromosság

A piezoelektromosság

Mechanikai deformáció, például nyomás vagy ütés hatására bizonyos kristályokban a különböző előjelű töltéscentrumok szétválnak, és a kristály meghatározott lapjai között elektromos feszültség alakul ki.
7 éve
A végtelenbe és tovább!

A végtelenbe és tovább!

A végtelen körülvesz minket, a végtelen bennünk is van. Talán zenehallgatás közben érezhetünk ilyen megmagyarázhatatlan dolgokat. Ha Bach-ot vagy Beethovent hallgatunk, a minket körülvevő tér tűnik végtelen nagynak, és mi benne végtelen kicsinek érezzük magunkat.
7 éve
Titkosírás kurkumával?

Titkosírás kurkumával?

Az indiai konyha egyik legjellegzetesebb fűszere a kurkuma. Jellegzetes sárga színe és átható illata messziről azonosítható. Több fűszerkeverék alkotórésze, amelyek közül talán legismertebb a curry.
7 éve
A fotovoltaikus napenergia

A fotovoltaikus napenergia

W. G. Adams, egy brit professzor a szelén ellenállását vizsgálva rájött, hogy abban pusztán fény hatására (a hőelektromos hatást kizárva) elektromos áram kezd áramlani. A jelenséget Adams fotovoltaikus elektromosságnak nevezte el. Ebből kiindulva C. Fritts 1883-ban elkészítette a mai napelemek ősét, ami folyamatosan képes volt elektromos áramot termelni, megközelítőleg 1%-os hatékonysággal.
7 éve

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk