Tudomány

Csatlakozzon cégével a STEM Alliance-hez!

Csatlakozzon cégével a STEM Alliance-hez!

A European Schoolnet cégek jelentkezését várja, hogy társadalmi felelősségvállalásuk keretében csatlakozzanak a STEM Alliance nemzetközi szövetséghez az MTMI (matemetika, természettudományok, mérnöki tudományok, informatika) életpályák népszerűsítése érdekében.

5 éve
Diabetikus kifejezés – törölve

Diabetikus kifejezés – törölve

Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint...

8 éve
A Nap-Föld kapcsolatok

A Nap-Föld kapcsolatok

A napszél a Nap koronájából kilépő elektromosan töltött részecskék áramlata.

8 éve
A kategória cikkei
Földrajzi verseny Pécsen

Földrajzi verseny Pécsen

Ismét érdemes lesz figyelni az őszi versenyfelhívásokat! A hagyományos és közismertebb versenyek mellett jó, ha figyelmünket a nemzetközi megmérettetések felé irányítjuk. Ilyen a Pécsi Tudományegyetem által szervezett, angol nyelvű földrajz verseny is, melynek nemzetközi döntőjét idén Krakkóban rendezték meg.
9 éve
Halálos szálak - azbeszt

Halálos szálak - azbeszt

Az azbeszt szálas szerkezetű ásvány, amely viszonylag könnyen bányászható. Az azbeszttartalmú termékeket hő- és hangszigetelésre, tűzálló anyagként használták. A hosszan tartó érintkezés az azbeszttel növeli a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul a betegségek tünetei akár évekkel, évtizedekkel később is jelentkezhetnek. Az azbeszt veszélyessége a fajtájától függ: a legnagyobb egészségügyi kockázatot a kék azbeszt jelenti.
9 éve
Azt a paszta, cipőpaszta!

Azt a paszta, cipőpaszta!

A bőrcipők élettartama hosszabbodik, ha rendszeresen ápoljuk azokat. A cipőkrém lágyítja a bőrt és a vízlepergető képességét növeli.
9 éve
A vizek furcsa lénye, a Humboldt-kalmár

A vizek furcsa lénye, a Humboldt-kalmár

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb, világszenzációnak is számító felfedezése a tengerek mélyéről érkezett. A Humboldt-kalmár ugyanis úgy tűnik, „mohón habzsolja az életet.” Számos érdekességgel szolgált már a kutatóknak, míg legutóbb kiderült, hogy a két kedvenc tevékenységéből eredő fáradságát – a zsákmányszerzésből és a táplálkozásból – gyakran egy kis repüléssel vezeti le.
9 éve
Gibraltár és a Petrezselyem-sziget

Gibraltár és a Petrezselyem-sziget

Ez a szoros Spanyolország déli része és Észak-Afrika között fekszik, összeköttetést hoz létre az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között. Óriási jelentősége van a Földközi-tengeren zajló kereskedelemben.
9 éve
10 kép - 228 éve hódították meg a Mont Blanc-t

10 kép - 228 éve hódították meg a Mont Blanc-t

Az Alpok teteje, a 4807 méteres magasságával, Európa legmagasabb csúcsát is magába foglaló Mont Blanc csoport ma is a hó és jég birodalma.
9 éve
Így működik a golyóstoll

Így működik a golyóstoll

Sokak számára ismert az a történet, mely szerint a NASA egymillió dollárt költött az űrben is használható golyóstoll kifejlesztésére. Az orosz űrhajósok a problémát nagyon egyszerűen megoldották, ceruzát vittek magukkal.
9 éve
A polikarbonátról

A polikarbonátról

A CD és DVD átlátszó anyagától a könnyű szemüveglencséken keresztül az átlátszó, törhetetlen tetőkig terjed a polikarbonátok felhasználása. A plexihez és egyéb színtelen, hőrelágyuló tömegtermékhez hasonlít ez a polikondenzációs műanyag.
9 éve
Embertelen állatkísérlet?

Embertelen állatkísérlet?

A modern tudomány természetes kísérőjelenségei az állatokon végzett kísérletek, melyek időről-időre megosztják a szűkebb-tágabb emberi közösségeket. Ilyenkor különféle korlátozó, szabályozó rendelkezéseket terveznek, vezetnek be, de az alapvető kérdésről ritkán esik szó: vajon van-e joga az embernek állatkísérleteket folytatnia?
9 éve
Fraknói üveggránát

Fraknói üveggránát

Soprontól alig 40 kilométerre fekszik Burgenland egyik legszebb látnivalója, Fraknó vára. A várban bő egy éve látogatható a „Győztes csaták és koronázások” című fegyvertörténeti kiállítás.
9 éve
45678910 / 55

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk