Tudomány

Laborkaland és Laborintus

Laborkaland és Laborintus

Hogyan ismerhetjük fel a hamis tejfölt és a hamis gyógyszert? Vadásszunk ionokra, készítsünk színváltó oldatokat és kémiai titkosírást! Többek között ezeket az izgalmas kísérleteket is elvégezte az a tíz középiskolás diák, akik megnyerték a Laborkaland Online, versenyt. Az ország első, teljes mértékben internetes, fél éven át tartó kémiai vetélkedőjének szervezői fődíjként egy életre szóló élmény adtak a nyerteseknek: a fiatalok kalandozhattak egy független laboratóriumban, és „felavatták” a Csodák Palotája új bemutatótermének Richter Gedeon Laborját is. A verseny célja ugyanis a kémia népszerűsítése volt, ősszel pedig következik a folytatás, azaz a Laborintus!

2 éve
Diabetikus kifejezés – törölve

Diabetikus kifejezés – törölve

Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint...

2 éve
A Nap-Föld kapcsolatok

A Nap-Föld kapcsolatok

A napszél a Nap koronájából kilépő elektromosan töltött részecskék áramlata.

3 éve
A kategória cikkei
Fraknói üveggránát

Fraknói üveggránát

Soprontól alig 40 kilométerre fekszik Burgenland egyik legszebb látnivalója, Fraknó vára. A várban bő egy éve látogatható a „Győztes csaták és koronázások” című fegyvertörténeti kiállítás.
4 éve
Az igazi bakelit

Az igazi bakelit

A bakelit név kapcsán általában az analóg hanglemez jut eszünkbe. A név tévedésen alapul, mert a hőre keményedő bakelitből soha nem készítettek hanglemezt. A mikrobarázdás hanglemez anyagának neve Vynil, amely polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerje.
4 éve
Számolás és számrendszerek

Számolás és számrendszerek

Talán először számolni tanult meg az ember. A mindennapi életben szükség volt arra, hogy tudjuk miből mennyi van. A számlálás legegyszerűbb és legkézenfekvőbb eszköze a kéz az ujjakkal, így valószínűleg az első számlálást is a kezén végezte el az ember. Mi történt azóta?
4 éve
Catalan-számok

Catalan-számok

A matematika nevezetes számai közül a Fibonacci-számokat szinte mindenki ismeri. A Catalan-számok szinte ismeretlenek, pedig az ő atyjuk Leonhard Euler - ő írta le a számokat a XVIII. században, mikor azt vizsgálta, hányféleképpen lehet háromszögekre bontani egy sokszöget.
4 éve
10 kép - napenergia

10 kép - napenergia

W. G. Adams, egy brit professzor a szelén ellenállását vizsgálva rájött, hogy abban pusztán fény hatására (a hőelektromos hatást kizárva) elektromos áram kezd áramlani. A jelenséget Adams fotovoltaikus elektromosságnak nevezte el. Ebből kiindulva C. Fritts 1883-ban elkészítette a mai napelemek ősét, ami folyamatosan képes volt elektromos áramot termelni, megközelítőleg 1%-os hatékonysággal.
4 éve
Mi normális és mi nem?

Mi normális és mi nem?

Ferike megmutatja az ellenőrzőjét a szüleinek, benne a matematikadolgozatra kapott elégtelent. Az apuka természetesen dühös. Ferike védekezik: az egész osztálynak rosszabbul sikerült, rosszabb volt, mint ami normálisan szokott lenni! Adódik a kérdés : mi a normális eredmény a matematikadolgozat esetén?
4 éve
Energiatermelés napelemekkel

Energiatermelés napelemekkel

2009-ben napos és csapadékmentes időszak volt télen. Teljes kapacitással termeltek a napelemek és a szélerőművek. A német  áramtőzsdén esni kezdtek az árak és csoda történt, mert volt egy időszak, amikor nullára esett az áram ára. Történhet ilyen? Igen, szabadságolások és ideális viszonyok a megújuló energia előállításához, csökkenő energiafelhasználás. Így az atomerőműveken kívül minden más erőművet leállítottak, a napelemek és a szélerőművek pedig csak termeltek, csak termeltek...
4 éve
Tengeri állathatározó!

Tengeri állathatározó!

Dobjuk fel a tengerparti nyaralást egy kis partközeli búvárkodással! Nem kell hozzá más csak egy búvárszemüveg és ez a rögtönzött határozó.
4 éve
Mi az egészség?

Mi az egészség?

Nem is gondolnád, milyen nehéz erre az egyszerű kérdésre válaszolni!
4 éve
Kahn akadémia

Kahn akadémia

A hazai oktatás a modern technológiát még nem használja olyan mértékben, ahogy ezt a világ számos részén láthatjuk. Hazánkban kevés digitális tananyag születik úgy, hogy egy elkötelezett honpolgár szerzői jogi korlátozások nélkül a köz javára bocsájtja ezeket. Széchenyi István annak idején minden birtoka egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság, mai nevén a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Salman Kahn 2006-ban alapította meg a maga egyszemélyes akadémiáját.
4 éve
45678910 / 54

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk