Tudomány

Csatlakozzon cégével a STEM Alliance-hez!

Csatlakozzon cégével a STEM Alliance-hez!

A European Schoolnet cégek jelentkezését várja, hogy társadalmi felelősségvállalásuk keretében csatlakozzanak a STEM Alliance nemzetközi szövetséghez az MTMI (matemetika, természettudományok, mérnöki tudományok, informatika) életpályák népszerűsítése érdekében.

4 éve
Diabetikus kifejezés – törölve

Diabetikus kifejezés – törölve

Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint...

6 éve
A Nap-Föld kapcsolatok

A Nap-Föld kapcsolatok

A napszél a Nap koronájából kilépő elektromosan töltött részecskék áramlata.

6 éve
A kategória cikkei
10 kép - 228 éve hódították meg a Mont Blanc-t

10 kép - 228 éve hódították meg a Mont Blanc-t

Az Alpok teteje, a 4807 méteres magasságával, Európa legmagasabb csúcsát is magába foglaló Mont Blanc csoport ma is a hó és jég birodalma.
8 éve
Így működik a golyóstoll

Így működik a golyóstoll

Sokak számára ismert az a történet, mely szerint a NASA egymillió dollárt költött az űrben is használható golyóstoll kifejlesztésére. Az orosz űrhajósok a problémát nagyon egyszerűen megoldották, ceruzát vittek magukkal.
8 éve
A polikarbonátról

A polikarbonátról

A CD és DVD átlátszó anyagától a könnyű szemüveglencséken keresztül az átlátszó, törhetetlen tetőkig terjed a polikarbonátok felhasználása. A plexihez és egyéb színtelen, hőrelágyuló tömegtermékhez hasonlít ez a polikondenzációs műanyag.
8 éve
Embertelen állatkísérlet?

Embertelen állatkísérlet?

A modern tudomány természetes kísérőjelenségei az állatokon végzett kísérletek, melyek időről-időre megosztják a szűkebb-tágabb emberi közösségeket. Ilyenkor különféle korlátozó, szabályozó rendelkezéseket terveznek, vezetnek be, de az alapvető kérdésről ritkán esik szó: vajon van-e joga az embernek állatkísérleteket folytatnia?
8 éve
Fraknói üveggránát

Fraknói üveggránát

Soprontól alig 40 kilométerre fekszik Burgenland egyik legszebb látnivalója, Fraknó vára. A várban bő egy éve látogatható a „Győztes csaták és koronázások” című fegyvertörténeti kiállítás.
8 éve
Az igazi bakelit

Az igazi bakelit

A bakelit név kapcsán általában az analóg hanglemez jut eszünkbe. A név tévedésen alapul, mert a hőre keményedő bakelitből soha nem készítettek hanglemezt. A mikrobarázdás hanglemez anyagának neve Vynil, amely polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerje.
8 éve
Számolás és számrendszerek

Számolás és számrendszerek

Talán először számolni tanult meg az ember. A mindennapi életben szükség volt arra, hogy tudjuk miből mennyi van. A számlálás legegyszerűbb és legkézenfekvőbb eszköze a kéz az ujjakkal, így valószínűleg az első számlálást is a kezén végezte el az ember. Mi történt azóta?
8 éve
Catalan-számok

Catalan-számok

A matematika nevezetes számai közül a Fibonacci-számokat szinte mindenki ismeri. A Catalan-számok szinte ismeretlenek, pedig az ő atyjuk Leonhard Euler - ő írta le a számokat a XVIII. században, mikor azt vizsgálta, hányféleképpen lehet háromszögekre bontani egy sokszöget.
8 éve
10 kép - napenergia

10 kép - napenergia

W. G. Adams, egy brit professzor a szelén ellenállását vizsgálva rájött, hogy abban pusztán fény hatására (a hőelektromos hatást kizárva) elektromos áram kezd áramlani. A jelenséget Adams fotovoltaikus elektromosságnak nevezte el. Ebből kiindulva C. Fritts 1883-ban elkészítette a mai napelemek ősét, ami folyamatosan képes volt elektromos áramot termelni, megközelítőleg 1%-os hatékonysággal.
8 éve
Mi normális és mi nem?

Mi normális és mi nem?

Ferike megmutatja az ellenőrzőjét a szüleinek, benne a matematikadolgozatra kapott elégtelent. Az apuka természetesen dühös. Ferike védekezik: az egész osztálynak rosszabbul sikerült, rosszabb volt, mint ami normálisan szokott lenni! Adódik a kérdés : mi a normális eredmény a matematikadolgozat esetén?
8 éve
45678910 / 54

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk