Tudomány

Csatlakozzon cégével a STEM Alliance-hez!

Csatlakozzon cégével a STEM Alliance-hez!

A European Schoolnet cégek jelentkezését várja, hogy társadalmi felelősségvállalásuk keretében csatlakozzanak a STEM Alliance nemzetközi szövetséghez az MTMI (matemetika, természettudományok, mérnöki tudományok, informatika) életpályák népszerűsítése érdekében.

1 éve
Diabetikus kifejezés – törölve

Diabetikus kifejezés – törölve

Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint...

3 éve
A Nap-Föld kapcsolatok

A Nap-Föld kapcsolatok

A napszél a Nap koronájából kilépő elektromosan töltött részecskék áramlata.

3 éve
A kategória cikkei
Kaucsuk vagy műanyag?

Kaucsuk vagy műanyag?

Hétköznapi tárgyaink és eszközeink nevében sokszor tévesen szerepelnek egyes műanyagok nevei. A nejlonzacskó nagysűrűségű polietilénből, a bakelitlemez polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerjéből készül - és a pingponglabda anyaga sem kaucsuk.
5 éve
Izzókat takarékosra?

Izzókat takarékosra?

A legújabb törvényi szabályozások szerint hamarosan már nem is kapható hagyományos izzó a boltokban. A gyártók több, újszerű megoldással próbálják betölteni a népnyelv szerint csak villanykörtének nevezett eszköz helyét a világítástechnikában. Miért volt szükség a cserére? Miért nem volt jó a hagyományos izzó? Miben más az energiatakarékos?
5 éve
10 kép - békák a világ minden tájáról

10 kép - békák a világ minden tájáról

A békák, más néven farkatlan kétéltűek teste zömök, hátsó lábuk hosszú ugróláb. Méregmirigyekben gazdag bőrük alatt kiterjedt nyirokzsákok vannak. Fogaik igen aprók, nyelvük általában elöl nőtt le, így messzire kiölthető.
5 éve
A fényképezés alapjai

A fényképezés alapjai

Nem szükséges ismernünk egy eszköz működését ahhoz, hogy használni tudjuk a mindennapi életben. Így van ez pl. az autóval is. Ha azonban az eszközt mesteri szinten szeretnénk használni, akkor ebben sokat segíthet, ha jó ismerjük a működését.
5 éve
A biomok és a sivatagok

A biomok és a sivatagok

A sivatagok zord körülményeiről már mindenki hallott, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ennek ellenére számos élőlény alkalmazkodott a szélsőséges körülményekhez.
5 éve
10 kép - bálnák az óceánban

10 kép - bálnák az óceánban

A partoktól a nyílt vizek felé távolodva csökken a víztápanyag- és oxigéntartalma, ezért kisebb a nyílt tengerek életközösségeinek fajgazdagsága is. A moszatok szinte kizárólag a plankton tagjai, a szilárd aljzat hiánya miatt kevés a teleptestű faj. A nyílt vizek állatai úszó vagy lebegő életmódúak. Többségük planktonevő, de számos ragadozó is akad köztük. A magasabb oxigéntartalom és a nagyobb planktonsűrűség miatt a hidegebb tengerek élővilága változatosabb.
5 éve
Veszélyes darazsak

Veszélyes darazsak

Bizony, még a felnőttek többsége is fél a darazsaktól - de vajon mennyire veszélyesek és lehet-e jótékony hatású egy darázscsípés?
5 éve
10 kép - sarkvidéki állatok

10 kép - sarkvidéki állatok

A sarkok közelében, a sarkvidéki övben már nincsenek napszakok. Ezeken a tájakon fél éven át sötétség honol, míg nyáron folyamatos a megvilágítás. A havi középhőmérséklet sohasem emelkedik fagypont fölé. A felszínt állandóan jég borítja, nincs növénytakaró. A tundrák, jellemzően állandóan fagyos területei mind az északi, mind a déli sarkon megtalálhatók.
5 éve
A biomok - északi félteke

A biomok - északi félteke

Ezúttal az északi félteke biomjaira koncentrálunk, a mérsékelt övtől egészen a hideg éghajlati övig.
5 éve
Felix Wankel motorja

Felix Wankel motorja

Dr. Felix Wankel zseniális találmánya egy olyan benzinmotor, amiben nincsenek dugattyúk, hanem egy - egyesek szerint - amerikaimogyoró-héj formájú térben forgó, háromszög-jellegű tárcsa végzi a munkát. Működési elve lényegesen szebb a hagyományos benzinmotornál, de a kezdeti motorok  megbízhatósági és fogyasztásbeli problémái miatt majdnem teljesen felhagytak a használatával. Napjainkra egyetlen autógyártó fejleszti és használja, a Mazda.
5 éve
6789101112 / 54

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk