Optikai fehérítők
2014/10/21 08:00
4656 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A fehér ruhák, textíliák több mosás után színesednek, főleg sárga árnyalatúak lesznek, ami mosással nem távolítható el. Minden háziasszony elvárása, hogy az ő mosása után az anyag színe élénk, a fehér anyag „vakító fehér” legyen.

optikai

A szennyeződések eltávolítása, a foltok megszüntetése a mosás lényege. A durva, intenzív foltok csak nehezen, sokszor kémiai oxidáló hatású fehérítő szerekkel távolíthatók el és ezáltal érhető el megfelelő eredmény.

A mosás és a fehérítés

A legismertebb fertőtlenítő és fehérítő szer a hipó (nátrium-hipoklorit oldat). A hipó bomlásakor keletkező atomos, naszcensz oxigén felelős a színezékek oxidációjáért. A gond, hogy a termékek nem fehér színűek. A sárga színnek kék a komplementere, ezért régebben az elsárgulást kékítőszerekkel fedték el. Ma már több olyan szerves vegyület ismeretes, amelyek a látható fényt teljesen áteresztik, de az UV tartományban (λ=350-400 nm) abszorbeálnak és emiatt kékesen fluoreszkálnak. Ez hozzáadódik a textilanyag felületéről visszavert sárgás színéhez, így egyrészt kiegészítve azt a látható fényt fehérhez közelíti, másrészt megnöveli a teljes visszavert fény mennyiségét, fokozva a fényhatást.

opfeherito

Az optikai fehérítőket a mosószerekhez 0,05-0,1% mennyiségben keverik, így a mosás során a sárgás árnyalatú textíliák fehérek lesznek. A ruha ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával.

A szerkezetük

Az optikai fehérítők kémiailag a legtöbb esetben aromásrendszerrel szubsztituált transz-etilén-származékok. Az optikai fehérítők, ma leginkább imidazol, benthiazol, és kumarin vegyületek. Az optikai fehérítőszerek színtelen színezékként foghatók fel, a színezékekhez hasonlóan kötődnek meg a szálas anyagokon.

imidazol
benthiazol
kumarin

Az optikai fehérítést  általában a kémiai (nátrium-klorittal, nátrium-hipoklorittal, vagy hirogénperoxiddal végzett) fehérítés kiegészítésére használják.

Felhasználásuk

Régebben főként oxidációra érzékeny optikai fehérítők fordultak elő, ezért csak külön műveletben, a kémiai fehérítést követően kerülhetett sor alkalmazásukra. A hipoklorit illetve peroxidáló optikai fehértő szerek lehetőséget adtak az oxidatív kezeléssel együtt történő használatra. Más típusú optikai fehérítők szükségesek a vízoldható színezékkel színezhető textilanyagokra (pamut, len stb.), ill. a főként diszperziós színezéket igénylő szálakra (pl. szintetikus szálak, így poliészter, poliamid, poliakrilnitril).

Optikai fehérítő adalékanyagokat használnak a textiliparon kívül a papírgyártásban is.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk