Orvosi Nobel-díj 2013
2013/10/15 13:19
1125 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A sejtben lejátszódó szállítási folyamatok feltérképezéséért ítélték oda az idei Nobel-díjat.

Transzportfolyamatok a sejtekben

A svéd Alfred Nobel 1895-ös végrendeletével alapozta meg a kiemelkedő munkásságú kutatók díjazását, mely évről évre több kategóriában kerül kiosztásra.

Az idei évben a fiziológiai és orvostudományi kategóriában két amerikai és egy német származású kutatónak ítélték oda. James E. Rothman, Randy W. Schekman és Thomas C. Südhof a sejtekben lejátszódó szállítási folyamatok (transzportfolyamatok) feltérképezésében értek el világraszóló eredményeket.

Az emberi sejt felépítése Az emberi sejt felépítése

A sejtek az élőlények azon legkisebb működési egységei, amelyek önálló életre képesek megfelelő körülmények között. Működésük és felépítésük rendkívül bonyolult, az összehangolt életfolyamataikat számos sejtszervecske (sejtorganellum) végzi. Ezek közül a sejtosztódásért felelős sejtmag sokak számára ismert lehet, de feltehetően az energiatermelésért felelős mitokondriumról is sokan hallottak már. A sejtek nemcsak saját működésüket szabályozzák, hanem különböző anyagokat előállítva az egész élőlény életfolyamataira hatást gyakorolnak. A sejtek különböző kémiai anyagok előállításáért felelősek, ilyenek például a szervezetünk működését szabályozó hormonok, de a biokémiai reakciók lejátszódását segítő enzimek is. Utóbbiak vesznek részt többek közt az emésztésben. A sejt által termelt anyagok közül említést érdemelnek még az idegsejtek közötti információátadást segítő neurotranszmitterek, illetve az immunrendszer működésében nélkülözhetetlen citokinek.

A sejtek által termelt anyagok a sejt belsejében apró hólyagocskákba, úgynevezett vezikulumokba kerülnek, majd azok révén elszállítódnak a sejt más részeire vagy éppenséggel a sejtmembránon keresztül távoznak a sejtből. Ha ezeket a vezikulumokat aprócska teherautóknak képzeljük el, pontosan látható, hogy komoly logisztikát igényel, hogy a teherautók megfelelő időpontban érkezzenek az anyagtermelés helyére, ott meghatározott módon felvegyék a rakományt, majd a lehető leggyorsabban eljussanak a célállomáshoz és ott megszabaduljanak rakományuktól. Nemcsak a pontos helyszínek (kiindulás és cél), nemcsak az anyagfelvétel módja, hanem a pontos, időben érkezés is nélkülözhetetlen a sejt és a szervezet egészséges működéséhez.

Az említett három kiemelkedő kutató a sejtben lejátszódó anyagszállítási folyamatok feltérképezéséért vehette át a Nobel-díjat. Rájöttek arra, hogyan tudja a sejt szabályozni az előbbiekben leírt bonyolult folyamatot, hogyan éri el, hogy az adott pillanatban megtörténhessen az anyagfelvétel, aztán koordinálja a vezikulum útvonalát, majd végül irányítsa a megfelelő leadást. A szabályozásért különböző gének felelősek - ezeket sikerült most pontosabban megismerni.

Miért jelentős ez?

A sejtanyagcsere zavara számos betegség okozója, ezek közül talán a legismertebb a cukorbetegség. A cukorbeteg személy szervezete a megismert folyamatok hibája miatt nem tud inzulint kibocsátani, így komoly zavart szenved a vércukorszint szabályozása. A cukorbetegség mellett ismertek még idegrendszeri és immunrendszeri betegségek is, amelyek szintén a most megismert transzportfolyamatok zavarának tudhatók be. E folyamatok megismerésével jelentősen nő említett betegségek gyógyításának esélye.

Az összes többi Nobel-díjas kutatáshoz hasonlóan ezen eredmények sem születtek meg egyik napról a másikra. Randy Schekman már az 1970-es évektől vizsgálta a transzportfolyamatok genetikai hátterét, felismerve a szállítási folyamatokban részt vevő géneket. James Rothman a 80-as évektől tanulmányozta a vezikulomok kiindulási, illetve célponthoz történő kapcsolódásának folyamatát, míg Thomas Südhof a 90-es években kezdte az idegsejtek az irányú vizsgálatát, hogyan történik az információátadás. Felismerte a kalciumionok jelentős szerepét a pontos időzítésben.

Marsi Zoltán cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk