Ősi számolóeszközök – a kipu
2013/07/05 08:00
4525 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A helyiértékes számolást valószínüleg sokkal hamarabb használta az emberiség, mint gondolnánk. Ennek egyik nagyon meghökkentő példája, a kipu. A kutatók szerint az Inka Birodalomban ez az eszköz az írást helyettesítette.

A kiput nevezik zsinórírásnak is, hiszen különböző színű zsinórokat láthatunk, sok-sok csomóval. Azonban ez mégis egy tízes számrendszerbeli információtárolási rendszer, melynek segítségével szöveges információt is tudtak tárolni és számolásra is használható volt.

Az inka birodalom adatrögzítői

Az információval bánni tudó alattvalók egy birodalom életében mindig fontos szerepet játszottak. Igen magas pozíciót jelentett az inka társadalomban például, ha valaki a csomózott zsinegek őre volt. Az Inka Birodalom nyelve a kecsua volt, a kipu - biztosan nem lepődik meg senki - kecsua nyelven csomót jelent. Az adatok rögzítői pedig a kipumajokok voltak.

Tudjuk-e olvasni?

Amikor a spanyol hódítók látták, hogy az inkák kezükben színes csomózott fonalakkal úgy tesznek, mintha olvasnának, igencsak elcsodálkoztak. A kódot nem tudták megfejteni. A modern kor kutatóinak figyelmét is felkeltette ez az eszköz. Leland. L. Locke tudománytörténész az 1900-as évek elején kutatásai alapján már azt állította, hogy a csomók nem csak díszítőelemek, hanem jelentést hordoznak. Gary Urton, a Harvard Egyetem antropológusa nagyon fontosnak tartja a kipu titkának megfejtését, mert szerinte olyan adalékot szolgáltat az Inka birodalomról, amelyet a régészeti leletekből nem tudhatunk meg.

A kipu anyaga, a használt színek, a fonál sodrásiránya, a csomók, a használt szálak sűrűsége mind növelte a tárolható információk számát.

Lássunk egy példát, az egyik feltételezés alapján:

kipuszam

A zsínórok színe, az egymáshoz kapcsolódásuk módja, az egymáshoz kapcsolódásuk relatív elhelyezkedése, a közöttük lévő távolság, a csomók fajtája és a csomók relatív elhelyezkedése voltak azok a tulajdonságok, amelyek egy logikai-számolási egységet képeztek. A sárga színű kötél jelenthetett például aranyat vagy kukoricát, a fehér ezüstöt, a zöld gabonát, ha pedig vörös színű volt a zsinór, akkor egy ember vagyonát jelképezhette. Ha a birodalomban élő emberek számát akarták rögzíteni, akkor a kötél első része a férfiakat, a második része a nőket, míg a harmadik része a gyerekeket jelentette. Hasonlóképpen jelölhették a fegyvereiket is, csak itt a jelentés nem férfi, nő, gyermek volt, hanem lándzsa, íj, nyílvessző volt.

Gary Urton szerint a kipu egy hétbites bináris kód, amelynek segítségével, több mint 1500 különböző információt tárolhattak.

A csomók formája alapján a a megjelenő számértékek arra utalnak, hogy a tizes számrendszert használták.

Ha nem volt csomó egy adott helyen, akkor az a nullát jelentette.

Számolásra is alkalmas?

A kipumajokok képesek voltak néhány egyszerű matematikai művelet, mint például az összeadás, a kivonás, a szorzás elvégzésére is a kipu segítségével. Sajnos, mivel a kipu használatának módja szájról szájra terjedt, így írásos bizonyíték nem áll rendelkezésünkre.

kipuosszead

Az összeadás egy lehetséges módját láthatjuk a következő képen. A használat módja nem igényel különösebb magyarázatot.

További érdekes oldalak 

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk