Őslénylelőhelyek Magyarországon
2013/06/19 15:32
10116 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy kis kalandozásra hívunk, melynek keretében kirándulhatsz és kövületeket nézhetsz meg vagy akár gyűjthetsz is, mindezt Magyarországon.

iharkut2 Iharkút lelőhelye - programturizmus.hu

Magyar dinoszauruszok

Iharkút település Veszprém megyében fekszik, megközelíthető a Pápa és Városlőd között haladó 83-as főúton, Bakonyjákó vagy Farkasgyepű településről. Az Észak-Bakony turistatérképen a zöldsáv, illetve a pirossáv jelzés visz a legközelebb a lelőhelyhez. Iharkúton évtizedeken keresztül jelentős bauxitkitermelés folyt külszíni fejtéssel, amely késő kréta (kb. 85 millió éve) korú rétegsorokat tárt fel. 2000 óta számos gerinces lelet került elő (több mint 30), így a Hungarosaurus, Iharkutosuchus, Bakonydraco, Pannoniasaurus stb. A leletek egy része a Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthető meg. A lelőhely jelenleg csak szervezetten látogatható.

Ősmaradványok Budapest környékén

Tinnye, Budapesttől mintegy 30 km-re nyugatra fekszik, megközelíthető az M1-es autópályán a Zsámbéki leágazástól, de akár Pilisvörösvár vagy Dorog irányából is. A térképen (ha van) a Sőregi-kőfejtőt keressük, amely a Perbál felé vezető út, falu utáni első kanyartól kb. 500 méterre nyugatra található. A középső miocén (23-5 millió éve) idején itt hullámzó tenger élőlényei közül kagylókra (Sarmatimactra, Ervilia) és csigákra (Pirenella) bukkanhatunk könnyedén.

Tinnyétől nem messze, északnyugatra fekszik Úny település, innen Máriahalom felé haladva az út mentén egy homokbányára bukkanunk. Nem árt tudni, hogy a bánya magántulajdon, így illik engedélyt kérni a gyűjtéshez. Oligocén (32-23 millió éve) korú csigákat, kagylókat, nagy ritkán gerinces ősmaradványokat találhatunk.

Vértes és környéke

Három helyet javasolnánk a Vértes és környékén. Gánt az Oroszlány-Csákvár vagy Székesfehérvár-Zámoly irányából közelíthető meg, a település szélén az egykori bauxitbányánál Bányászati Múzeumot és Geológiai Bemutatóhelyet találunk. Utóbbi területén eocén (56-34 milli éve) korú puhatestű fosszíliákat (200 feletti leírt faj) gyűjthetünk.

Gánttól valamivel több, mint 30 kilométerre, Tatán nem szabad gyűjteni, azonban ennek ellenére a Geológiai Bemutatóhelyet érdemes megtekinteni. A felhagyott kőbányában triász, jura és kréta (251-65 millió éve) kori mészkőben puhatestűek mellett egysejtűek lenyomatait is megfigyelhetjük.

Ha már itt járunk, semmiképp se hagyjuk ki a vértesszőlősi előembertelepet, Tatától alig 6 km. A Vértes László által meglelt Homo erectus paleohungaricus fél-egy millió éve élhetett. Testmagasságuk 185 cm, testsúlyuk 68 kg lehetett, agytérfogatuk kb. 900 cm3. Feltehetően gyűjtögető életmódot folytattak, nem vadásztak.

Börzsöny és környéke

Zebegény a Börzsöny nyugati részén, a Duna-kanyarban fekszik. A települést Márianosztra irányába elhagyva bukkanunk a Bőszobi-bányára, ami napjainkban is működik, így a belépéshez engedély szükséges. Miocén (23-5 millió éve) kori csigák, kagylók és tengeri sünök lenyomataira bukkanhatunk.

A hegység túloldalán, már Nógrád megyében Hont település a következő célpontunk. A településtől délre, a Rákóczi utca folytatásaként a Honti szakadék és szurdokvölgybe jutunk, amely a miocén kagylók és csigák mellett pörgekarúakat és apró mohaállatok nyomait rejti.

Ha időnk és energiánk engedi, keressük fel kb. egy órás autózással hazánk egyik legértékesebb lelőhelyét Ipolytarnócot. A nógrádi település Salgótarjántól északra helyezkedik el, fokozottan védett, így gyűjteni nem lehet. A bemutatóhelyen miocén kori növénymaradványok, cápafogak és 11 őslény lábnyoma tekinthető meg.

További érdekességek

Marsi Zoltán cikke

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk