Pangea politikai felosztása
2013/10/17 13:24
1174 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Pangea méreteit és elhelyezkedését nem könnyű elképzelni. Lehetőséget ad erre egy merész kartográfiai megoldás: mi lenne, ha mai politikai határokat is rárajzolnánk?

Szuperkontinens vagy szuperkontinensek?

Elterjedt nézet, hogy Földünk életében volt egy olyan időszak, amikor a kontinensek egy hatalmas szárazföldet, szuperkontinenst alkottak, (melynek neve Pangea). Nos, az igazság az, hogy Pangea valóban létezett, de ez nem jelentette azt, hogy ne lettek volna szigetek, szigetívek az óceánban, továbbá az sem igaz, hogy csak egy ilyen esemény volt a Föld életében.

A probléma ott kezdődik, hogy a „szuperkontinens” kifejezés értelmezése nem teljesen egzakt, ugyanis definíció szerint akkor beszélhetünk erről, ha a kontinensek többsége (vagy az összes) összesodródik, és egységes földrészt alkot. Egy-egy kontinens vagy kéregrészlet tehát kimaradhat a nagy eseményből. A Paleozoikum végén, nagyjából 300 millió évvel ezelőtt kialakuló Pangea felépítésében az összes kontinens részt vett, aminek a 200 millió évvel ezelőtt elkezdődött szétsodródás vetett véget. Ezt követően szép fokozatosan a kontinensek elérték mai helyüket.

Ilyen, illetve ehhez hasonló esemény azonban nem csak egyszer volt a Föld életében. Egyesek szerint ráadásul nagyjából hasonló hosszúságú szétnyílások és összesodródások követik egymást, így szuperkontinens-ciklusokról lehet beszélni.

Pangea-Wikipedia

Korábbi szuperkontinensek

Az ősföldrajzi események leírása egyre nehézkesebbé és megbízhatatlanabbá válik ahogyan a földtörténeti időskálán visszafelé haladunk. Ennek oka többek között a kormeghatározás és a paleomágneses adatok bizonytalansága, ha ilyen döbbenetes időtávban kell alkalmazni azokat. Ebből következően a Pangea előtti szuperkontinensek kialakulása, elhelyezkedése és alakja kevésbé pontosan meghatározható. Mindezek mellett az elég egyértelmű, hogy a magmaáramlatok által okozott folyamatos kontinensvándorlás időről-időre összesodródásokat is eredményezett. A mai elméletek szerint a Pangea előtti szuperkontinensek az alábbiak voltak:

  • Vaalbara (más néven Ur vagy Protopangea) – 3,6-2,8 milliárd évvel ezelőtt
  • Kenorland – 2,7-2,1 milliárd évvel ezelőtt
  • Columbia (más néven Nuna) – 1,8-1,5 milliárd évvel ezelőtt
  • Rodinia – 1,25-0,75 milliárd évvel ezelőtt
  • Pannotia – 600 millió éve

Pangea politikai térképe

pangea_politik-part Részlet a térképből - forrás: http://capitan-mas-ideas.blogspot.hu

Izgalmas kísérlet, amikor a földtörténeti eseményeket a mai politikai viszonyokkal gyúrják egybe. Erre vállalkozott Massimo, aki blogján egy térképet publikált (Pangea Politica), ahol megpróbálta a mai országhatárokat Pangea térképére vinni. A kísérlet sikerült, és így valóban könnyebb elképzelni Pangea méreteit. Az országok többnyire jó helyre kerültek és a méretarány is nagyjából megfelelő. A kisebb hibák nem lényegesek, a szerző célja is inkább a vizualitás és az összehasonlíthatóság volt.

További érdekes oldalak

Barta Géza cikke

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk