Pénteken a testeddel küldhetsz fotót
2012/09/26 20:24
1782 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Beszélő robot, gombfocizó okostelefon, önnavigáló autó, rejtélyes algoritmusokkal kommunikáló óriás terepasztal és más látványos tudományos attrakciók várják a látogatókat szeptember 28-án, az Ericsson Kutatók Éjszakáján. Bemutatkozik a Connected Me, az Ericsson itthon még nem látott új technológiája, mely emberi testen keresztül képes információt továbbítani. A közönséget a műszaki egyetem hallgatói, a vállalat mérnökei és mindenre elszánt fizikatanárok várják kísérleteikkel.

ericsson_520

Az Ericsson mérnökei számára az innováció életforma, hiszen a kreatív gondolatok munkaidőben és azon túl is áradnak, ami végül fantasztikus technológiai fejlesztésekben vagy éppen látványos, szórakoztató technikai csodákban mutatkozik meg. 

ericcson1

Csak a testemen át

Pénteken a nagyközönségnek is bemutatkozik az Ericsson világújdonsága, a Connected Me, mely másodpercenként 10 MB mennyiségű adatot is képes továbbítani az emberi testen keresztül, legyen az zenei fájl vagy fotó. A Connected Me segítségével akár egy mobiltelefon és egy táblagép között is kapcsolatot teremthetünk, pusztán azáltal, hogy a két eszközt egyszerre érintjük meg. A technológia fantasztikus perspektívákat rejt: ha üzletben fizetünk, megtehetjük majd egyetlen érintéssel, vagy éppen kézfogással cserélhetünk egymással névjegykártyát, telefonszámot. A Kutatók Éjszakája vendégei most azt próbálhatják ki, hogyan állnának helyt DJ-ként, saját testükön keresztül továbbítva a keverőpultra a mixeléshez előkészített számokat. Ráadásul ötletelni is érdemes, mire használhatnánk még a Connected Me-t.

ericcson2

Zöldülő mobilok

Öt év múlva alig akad majd olyan szeglete a világnak, ahol ne tudnánk 3G-vel internetezni okostelefonunkon. A Föld nagyobbik részén addigra a 4G hálózat gyorsasága is magától értetődő lesz. A zöld telekommunkáció alapelveit és technológiáját kidolgozó Ericsson a Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek is bemutatja díjnyertes Earth-projektjét, és a mérnökei azt is elmondják, miként gondolkodnak a bolygóbarát mobiltelefónia jövőjéről.

ericcson3

Hobbijuk az innováció

A Kutatók éjszakáján a közönség kipróbálhatja az Ericsson játékos lelkű mérnökeinek konstrukcióját, a Lada kasztniba rejtett önjáró robotot, amely menet közben tanul, és kétszer soha nem fut bele ugyanabba az akadályba. Lehet majd szurkolni a mérnökök és a műegyetemi hallgatók csatáján, ahol eldől, ki irányítja ügyesebben az algoritmusokkal vezérelt vonatokat az Ericsson óriás terepasztalán. A látogatók gombfocizhatnak okostelefonnal, és találkozhatnak elszánt fizikatanárokkal, akiknek a legkomplikáltabb természeti jelenségre is van egy látványos kísérletük. Ezen az estén az Ericsson kutató-fejlesztő laboratóriumát is megnyitják az érdeklődők előtt.

ericcson4

Barátkozó robot, légzésvezérelt egér

A természettudomány nemcsak nagy ívű koncepciók kivitelezésére alkalmas, sokat segíthet a hétköznapokban is. Az Ericsson Science Park látogatói megismerkedhetnek Nao-val, a beszélő humanoid robottal, akit külföldön fertőző beteg gyermekek gyógyításban használnak. Akárcsak tavaly, az Ericsson most is meghívta az eseményre a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy közös programon adjanak lehetőséget a tehetséges magyar diákok bemutatkozására. Itt lesznek tehát az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei, és a nemzetközi diákolimpiára nevezett ötleteik – köztük a légzésvezérelt egér, a robotikával felszerelt fóliasátor, az optikai szeizmográf és az intelligens ökoház.

Egy életre szóló kaland

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett olyan rendezvényekkel találkozhatunk, amelyeken a kutatások gyakorlati alkalmazása kerül előtérbe, illetve az a kutató, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét. Az Ericsson Magyarország ezzel a rendezvénnyel még szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait az egyetemi világgal és az intézményekből kikerülő diplomás fiatalokkal. Partnerei ebben idén is a Magyar Innovációs Szövetség, a Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány.

A Science Parkban már délután négy órától várják az érdeklődőket. A részletes program itt érhető el.

Connected Me

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk