Polisztirol
2014/04/25 08:00
25198 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A polisztirol széles körben elterjedt a környezetünkben használt műanyagok között. Habosított formája, a hungarocell nikecell néven alkalmazott hőszigetelő anyag, amelyet az építőanyag-ipar jelentős mennyiségben alkalmaz. Habosítás nélkül számos használati tárgy, például tejfölösdoboz, tubuskupak készül belőle.

poli1

A különböző vastagságú hőszigetelő lapokat építkezéshez vagy utólagos szigeteléshez üvegszál szövettel és speciális bevonattal alkalmazzák.

Tulajdonságai

A polisztirol tiszta állapotban rideg és átlátszó, de színezhető hőre lágyuló műanyag, amely nagyon jó elektromos szigetelő. Melegítve könnyen préselhető formába. Égésével irritáló és mérgező füst keletkezik. Vízben nem, de szerves oldószerekben jól oldódik.

Előállítása

A sztirolt etil-benzol dehidrogénezésével állítják elő az iparban. Az etil-benzol gőze melegítve könnyen sztirollá dehidrogéneződik. Alacsonyabb hőmérsékleten katalitikus reakcióban állítják elő tömegméretekben. A katalizátornak alumínium-oxidot, bauxitot vagy króm-oxidokat alkalmaznak.

polisztirol

A polisztirol a sztirol (vinilbenzol) polimerizációjával keletkezik, ami már állás közben is végbemegy. A reakciót gyorsítja a melegítés, az erős megvilágítás és bizonyos katalizátorok (például szerves peroxidok) jelenléte.

polisztirol2

Felhasználás

A megjelenése, a mechanikai tulajdonságai tág határok között változtathatóak. Készítenek belőle háztartási eszközöket, poharakat és tányérokat, élelmiszertároló dobozokat és joghurtos vagy egyéb tejtermékes poharakat, optikai lencsét. Az ütésálló kivitelezésből burkolatokat és dobozokat, tartályokat, játékokat, evőeszközt, CD és DVD tartót.

poli2
poli3
poli4

poli5

A termékek alján a műanyagok nemzetközi jelölése látható. A számok egytől hatig terjednek és különböző polimertípusokat jelölnek. A polisztirol termékek esetében a szám hat.

poli6
poli7

Kísérletek

1. Öntsünk 10-20 cm3 acetont egy főzőpohárba, majd dobjunk bele a törékeny áruk csomagolásához használt polisztirol granulátum darabokat. „Mérhetetlen” mennyiségű granulátum oldódik fel az oldószerben. A polisztirol habosítóanyagot (pentánt) és égéskésleltető adalékot tartalmaz. Gyártáskor a hőmérsékletnövelés hatására a pentán hajtógáz eredeti térfogatuk 20-50-szeresére felfújja azokat. A lehűlés során a gyöngyök felülete megkeményedik, a hajtóanyag a lehűlés következtében összehúzódik, a kemény héjú gömbbe levegő diffundál. A sajtolás során zárt formában újabb gőzölésnek teszik ki az előhabosított gyöngyöt. A szemcsék összepréselődnek, összehegednek; kötőanyag nélkül homogén tömbbé állnak össze.

Az aceton a gömbök héját feloldja és a szilárd hab összeesik. Az oldószer elpárolgása után visszamaradó anyag üvegszerűen kemény.

2. Melegítsünk meg egy joghurtos poharat óvatosan. Célszerű vízfürdőt használni az egyenletes hőátvitelhez. A pohár összezsugorodik nagyjából a gyártás előtti állapotába, egy lappá. A poharakat lágyulási hőmérsékletük alatt (<115 °C) sajtolással készítették. Ezt a hőmérsékletet egy kuktafazék segítségével elérve, a pohár anyaga meglágyul és felveszi eredeti alakját, ki-simul.

polisztirol5.png

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk