Porfestés ecset nélkül
2015/01/06 10:31
4126 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A fémtárgyak bevonat nélkül hamar a korrózió áldozatául esnek. Festéssel olyan bevonat képezhető a tárgyakon, amely sokáig megvédi azokat a környezeti hatásoktól. A környezetvédelmi előírások miatt a horgászok ólomnehezékeit is bevonattal kell ellátni, erre már nem alkalmas a festés. Hogyan lehet megfelelő bevonatokat képezni fémtárgyakon?

A korrózió

A korrózió olyan, elsősorban kémiai reakciók gyűjtőneve, amelyek a fémek felületéről kiindulva és a fémek belseje felé haladva fejtik ki roncsoló hatásukat.

Ismert az a jelenség, amikor egy vas-, vagy acéltárgyat a szabadban hagyunk, és a felületén egy adott idő múlva először vörösbarna foltok, majd egyre nagyobb összefüggő felületek jelennek meg. Ha elég hosszú idő telik el, akkor a felületet lyukacsos, porózus, lemezes szerkezetű lesz, s ez a folyamat addig tart, míg az egész fémtárgy át nem alakul. A keletkező, színes képződményt rozsdaként ismerjük, a folyamatot pedig a korróziónak nevezzük.

A korrózió a vason‚ s az acélon vörösbarnás, egyéb fémeken, mint például alumíniumon, cinken, magnéziumon fehér kivirágzást, bemaródást, míg sárgarézen elszíneződést, repedést okoz.

porfestes

A korrózió világszerte nagy károkat okoz a hétköznapi életben‚ a gazdaság és az ipar minden területén. Ha egy vasfelületet nem védünk meg, akkor csupán a légköri hatások következtében évente kb. O,1 mm-t veszít vastagságából. A  korrózió okozta becsült kár hazánkban is több tízmilliárd forint évente, míg az Egyesült Államokban ezt hozzávetőleg évi 50 milliárd dollárra becsülik.

A súlyos károk csökkentésére, berendezéseink, tárgyaink védelmére különböző eljárásokat fejlesztettek ki a szakemberek, amelyeket összefoglaló néven felületvédelemnek nevezünk.

A korrózióvédelem hagyományos eljárásait mindenki alkalmazza, gondoljunk csak a festésre. A szakemberek  a korróziógátlás egy újfajta módszerét is kidolgozták, amely környezetbarát megoldás, hiszen nem használnak szerves oldószereket a munkafolyamatok során. Ez a porfestés!

A porfestés

Az elektrosztatikus porfestés (másik nevén szinterezés), elsősorban acél és alumínium munkadarabok, használati tárgyak festésére alkalmas felületkezelési eljárás. Sokkal környezet kímélőbb folyamat, mint az oldószeres festés.

Másik előnye, hogy a festék felülete nagymértékben karcolás- és kőfelverődés-álló, ugyanakkor igen rugalmas is.

A porfestés három fő munkafolyamatból áll

  • Felület-előkészítés
  • Porszórás
  • Beégetés

A felület előkészítése

A munkadarabot homok- vagy szemcsefúvással megtisztítják, zsírtalanítják és ha szükséges, foszfátozással korrózióállóbbá teszik a munkadarabokat.

VFS_abfb8ce6d95b91010c46dc428d469b8f

Foszfátozás

A foszfátozás egy olyan felületkezelési eljárás, aminek köszönhetően a felületen található szennyeződéseket távolíthatjuk el. Ha a felületen található olaj és egyéb szennyeződéseket nem távolítjuk el, akkor nem lesz megfelelő a festék tapadása.

Porfestés

A fémfelületre speciális porszóró pisztollyal egy kabinban a hideg, letestelt fémfelületre felszórják a műanyagalapú porfestéket.

Miért marad a porfesték a felületen?

A következő ábra segít ezt megérteni: A szórópisztolyon áthaladó porszemcsék, a súrlódás miatt elektrosztatikusan feltöltődnek, majd a  port a megfelelő technikával felakasztott, és földelt munkadarabokra tapad.

porszoros

A teljes folyamat a következő ábra segítségével érthető meg:

otson-3000-complete_spray_system_Solvent_7.6-[Converted]

A beégetés

A kemencében a porszórt elemekre 160-220 oC közötti hőmérsékleten 15-20 perc alatt ráolvasztják a felvitt anyagot. Az így kapott visszahűlt felület 50-70 mikron rétegvastagságnak felel meg.

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk