Red Bull Stratos világrekord-kísérlet
2012/10/10 08:00
1779 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az osztrák Felix Baumgartner lehet az első ejtőernyős, aki „leelőzi” a hangsebesség. 

baumgartner_520

Baumgartner az Új-Mexikó-i Roswellnél fog felszállni, majd a magasból kiugrik egy ballonból, 120 ezer láb magasban (ez nagyjából 36,5 kilométernek felel meg). A kiugrást követően a vákuumban 40 másodperc alatt körülbelül 1110 kilométer per órás sebességre fog felgyorsulni. Ha minden a tervek szerint megy, az ejtőernyője a sivatagban a földfelszín közelében fog kinyílni tíz perccel később.

A 43 éves kalandor ezúttal is tudja mit vállal, akárcsak korábbi mutatványai során, mikor felhőkarcolók tetejéről ugrott le. A kiugrás helyszínén a levegőnyomás 2 százalék alatt van, ilyen környezetben pedig lehetetlen lélegezni is. Aki eddig megpróbálta megdönteni ezt a rekordot és felállítani a bázisugrás legnagyobb, leggyorsabb és leghosszabb kihívását mind belehalt a próbába.

„Ha bármi elromlik, csak Isten segíthet” – mondta Baumgartner, majd hozzátette – „ha már sem a szerencse sem a tudás nem segíthet, csak benne bízhatok.”
A rekordot a már visszavonult Joe Kittinger tartja, aki egykor az amerikai légierőnél szolgált. Még 1960-ban ugrott le 102.800 láb magasból (31,3 kilométer) egy légballonból. A most nyolcvanas éveiben járó férfi is tagja Baumgartner csapatának, ő lesz az egyetlen, aki a két és fél órás emelkedés és a tíz perces ereszkedés során rádión beszél majd az ejtőernyőssel.

A mérnökök mindent megtettek a kockázatok csökkentése érdekében. Ők építették például azt a speciális nyomás alatt lévő kapszulát ami a hélliummal töltött ballon alatt van. A Red Bull Stratos projekt mérnökei hisznek benne, hogy a kísérlet egyben segítség lehet a nagy magasságban lévő járművek evakuálásákor felmerülő teendőknél is. A fejlesztésekről a NASA űrhajó gyártói is kértek tájékoztatást.

baumgartner_2_520

Erre azért is nagy szükség lenne, mivel már korábban is volt példa arra, hogy a hangsebesség feletti gépek darabokra törtek, ám arról nincs adat, hogy mi lett a pilótával. Éppen ezért Baumgartneren több műszer is lesz az ugráskor, hogy mérhető adatokat szerezzenek. Aggodalomra ad okot az a lehetőség, hogy az ugrást követően olyan lökéshullámok érik a testét, melynek következtében akár egy kontrollálhatatlan forgó spirálba is kerülhet. Luke Aikins, Baumgartner kiképzője elmondta mennyire fontos, hogy egy úgynevezett delta pozícióba jusson a kilövést követően, melyhez a kezét az oldalán és a fejét alacsonyan kell tartania, így átszelheti a sztratoszférát. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy át tudja lépni a hangsebességet úgy, hogy közben a stabilitását is megőrizze. Éppen ezért a mérnökök beépítettet egy automatikus szerkezetet, ami kinyit egy vész stabilizáló ejtőernyőt arra az esetre, ha valami balul sülne el. 

baumgartner_200 Dr. Jon Clark a csapat orvosi igazgatója elmondta, túlnyomás alatt fennáll a veszély, hogy a szkafander korlátozza a mozgást, ám ebben az esetben a védőöltözet egyfajta kitinvázként fog viselkedni, mely átsegíti az ugrót a hangsebességen.

Sokan bíznak Baumgartner sikerében, hiszen már túl van egy 71.600 láb magas (21,8 kilométer) és egy 97,100 láb magas (29,6 kilométer) ugráson. Az utóbbit egy különleges élményként írta le, mely szinte már nyomasztó volt. "Amikor az ember ott áll egy szál szkafanderben az egyetlen dolog, amit hall az a saját légzése, láthatja a Föld görbületét és a koromfekete eget, abban a pillanatban, rájön, mi számít igazán nagynak.”

Baumgartnerre egy full HD felbontású kamera lesz rögzítve, ami lehetőséget nyújt a teljes esemény dokumentálására, valamint arra, hogy az érdeklődők élőben követhessék az eseményeket. Ehhez a Youtube platformja kínál lehetőséget.

Baumgartner célja, hogy 5.000 lábnál (1.5 kilométernél) nyissa ki az ejtőernyőjét.  Az adatokat négy GPS rendszer rögzíti majd, melyek összegyűjtik az ugrási adatokat. 

De mikor?

Eddig háromszor halasztották el a felszállást és egyelőre kétséges, mikor kezdi meg a világrekord-kísérletet a bázisugró. A szél és a rádiókapcsolat hibája is gátolta a kísérlet elindítását. A világtörténelemben Ő lehet az első, aki a legmagasabbról végrehajthat egy ilyen ugrás, emellett ballonnal sem jutott még ilyen magasra senki, továbbá ő lehet az első, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet, illetve a leghosszabb ideig tartó földet érés is az ő nevéhez fűződhet.

Eddigi rekordok

  • 1999-ben a legmagasabb ejtőernyős ugrás rekordját azzal szerezte meg, mikor kiugrott a Kuala Lumpur-i Petronas-tornyok tetejéről.
  • 2003-ban a világon elsőként, egy speciális, szénszálas szárnnyal átejtőernyőzött a La Manche csatornán.
  • 2004-ben ő ugrott le először a franciaországi Millau-i völgyhídról.
  • 2006-ban elsőként hajtott végre bázisugrást a malmöi Turning Torso épületéről.
  • 2007-ben ő volt az első, aki leugrott a világ legmagasabb kész épületéről, a tajvani Taipei 101-ről.
  • Ő tartja a világ legalacsonyabb bázisugrásának rekordját a Rio de Janeiro-i, A Megváltó Krisztus szobrának tetejéről, ahonnan 29 métert zuhant.

Forrás: BBC

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk