Riasztó feromonok
2013/05/09 08:00
2206 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A veszélyhelyzetek elkerülésére a társas életet élő állatfajok egyedei jelző illatanyagokat – feromonokat – bocsátanak ki. Ebből ki és mit ért meg? Mire gondolhat a fajtárs és mire a betolakodó?

feromon_logo

Az állatok, az emberek, sőt a növények egy része is illatanyagok segítségével is képesek kommunikálni. A vegyületek fajspecifikusak és általában külső elválasztású mirigyek termelik ezeket az állatoknál. A feromonok által továbbított információkat szaglással érzékelik az egyedek. Rendkívül kevés molekula elég a jelzés továbbításához.

A feromonokat hatásuk alapján csoportosíthatjuk

  • Gyülekezést kiváltó feromonok
  • Diszperziós (szétszóró) feromonok
  • Támadást kiváltó feromonok
  • Védekezést biztosító feromonok
  • Riasztó feromonok
  • Nyomjelző és territoriális feromonok
  • Szex- és nemi ösztönt fokozó feromonok
  • Ivadékgondozást segítő feromonok
  • Egyéb feromonok

A riasztó feromonok feladata, hogy a fajtársak túlélését, a veszélyhelyzetek minél gyorsabb elkerülését szolgálják. A nagy egyedsűrűségű társas fajoknál fordul elő ez a feromon típus. Jellemzően a rovaroknál találkozhatunk ezzel a kommunikációs módszerrel. A riasztó feromonokat az állatok a fajok közti (interspecifikus) jelzéseknél alkalmazzák.

Az üzenet tartalma mindig, hogy tartsd távol magad!

Hangyák

Ha a bolyt támadás éri, a hangyák egyfajta riasztó feromont kezdenek el termelni. Ezek közül a legjelentősebb a hangyasav, amit a méregmirigy termel, a heptán-2-on nyílt láncú keton mellett. Hatása a katonákra korlátozódik és a támadókedv növekedése indul meg.

Méhek

Méhek esetében, a királynő állkapcsi- és fullánkmirigye riasztó vegyületeket termel. Ezek a dolgozók támadókedvét fokozzák. Érdekes, hogy a megzavart méhek olyan nem fajspecifikus feromont bocsátanak ki, amelyek a fajtársakon kívül, a közelben lévő darazsakat és hangyákat is riasztják. Ilyen vegyület például az izopentil-acetát.

Egerek, patkányok

Vizelettel ürítik a riasztó feromonokat. Ezek a csoporton belüli egyedekben semmilyen hatást nem váltanak ki, azonban más csoportok egyedeit távolságtartásra késztetik és a menekülésre való hajlamot erősítik.

Riasztó feromonok felhasználása

Kártevőirtásra, vagy a kártevők elűzésére használják. Sok vegyületet növényekből is el lehet különíteni. A molyok elriasztására máig a leghatásosabb szer a naftalin. Nagyszüleink a télikabátjuk zsebébe biztos ezt tették, amikor a szekrénybe helyezték tavasszal. Igaz, a molylepkék semmilyen gyógynövény szagát nem bírják, így nyugodtan használhatunk valami kellemesen illatosabb növényt is, például a levendulát. Az illatanyagok kellemes, vagy kellemetlen volta a koncentrációjukon múlik. A levendulaillat is irritáló tömény oldatát megszagolva.

Nemcsak az emberek hétköznapi életét keserítik meg, hanem az állattartás komoly problémája is a gyötrő rovarok jelenléte. Szúnyog és légy elriasztására dimetil-ftalátot alkalmaznak. A mezőgazdaságban és állattartásban környezetbarát rovarcsapdák előállítására használják a feromonokat. Svédországban a védett erdőkben kárt tevő rénszarvasokat az ember szagát utánzó szerrel riasztják el.

További érdekes oldalak

Citromfűből könnyen készíthető rovarriasztó

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk