Százéves az első kontinensközi rádiókapcsolat
2002/01/03 08:00
1237 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Papa, meséld el, milyen volt, amikor elküldted az első rádiójelet a világ két vége között!" Erre a kérésre, bár családja sokszor feltette már, Guglielmo Marconi szemei felragyogtak, arca megfiatalodott, újra és újra átérezte az izgalmat, amelyet 1901 decemberében érzett - emlékezett vissza Elettra, a feltaláló lánya.

Guglielmo Marconi emlékezete

Marconi alig volt 21 éves, amikor apja pontevecchiói birtokán egy kis dombon túl sikerült eljuttatnia az első rádióhullámokat. Aztán, hogy tovább fejleszthesse és szabadalmaztassa találmányát, Angliában folytatta kísérleteit. A szigetországban ír származású édesanyja ismerőseitől kapott anyagi támogatást. A fiatal Guglielmo célja az volt, hogy bebizonyítsa, a rádióhullámok a legnagyobb távolságokra is képesek eljutni. A kortárs kutatók szkeptikusok voltak, úgy vélekedtek, hogy ezek csak egyenes vonalban terjednek, ezért a tranzmisszió, tekintve a föld gömbölyű voltát, a kontinensek között lehetetlen. Marconi azonban kitartott.

Épített egy rádióadót a Cornwall-i Poldhuban és egy rádióvevőt az amerikai Cap Code-ban. A hó és a szélvihar azonban mindkét állomást tönkretette és mivel a feltaláló a támogatók felé kötelezettséget vállalt arra, hogy kísérleteit december végéig befejezi, a Poldhu-i adót újraépítette, viszont a vevőt áthelyezte Cape Code-ból az időjárási szempontokból biztonságosabb Új-Fundlandra. De itt már nem volt idő rögzített antennák felállítására, így papírsárkányokkal emeltette a magasba a vezetékeket.

"December 12-én reggel ott voltam Új-Fundlandon a vevőállomáson, füleimet rátapasztottam a hallgatóra és vártam a 3400 kilométerre lévő Cornwallból a megbeszélt jelet - idézi Elettra apja szavait - Aztán egyszerre csak meghallottam gyors egymásutánban a három rövid klikket, a Morse-ABC S betűjének három pontját. Hall valamit, Kemp úr, kérdeztem asszisztensemtől. Ő igennel válaszolt. Micsoda boldogság volt! A rádióhullámok átjöttek az óceánon."

Az évfordulóról Olaszországban hivatalosan is megemlékeztek. Carlo Azeglio Cimapi köztársasági elnök együtt ünnepelt Rómában a Marconi alapítvány tudósaival. Az alapítvány ez alkalomból érdekes kísérletet valósított meg: Marconi és lánya felvett hangját a Medici-Bologna rádióteleszkópon keresztül felküldték a Holdra és a beszélgetést foghatták mindazok, akiknek olyan készüléke van, amely rá tud hangolódni az 1296, 1 megahertz frekvenciára. "Ezzel akarunk tisztelegni az előtt az ember előtt, aki megnyitotta a globális kommunikáció útját" - mondta Gabriele Falciasecca, az alapítvány elnöke. (gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk