Színpadon a természettudomány
2013/05/21 11:07
2282 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Huszonnégy európai országból és Kanadából több mint 350 természettudományt tanító tanár érkezett  a lengyel-német határon fekvő Słubicébe és Frankfurtba. Ez a különleges helyszín még izgalmasabbá tette a természettudományos oktatás megújításán dolgozó tanárok tanításmódszervásárát.

tudomány a színpadon

Túlnőtte magát a Fizika a színpadon

Az Európai Unió által támogatott Physics on Stage (Fizika a színpadon) megrendezésével kezdődött 2000 novemberében az oktatási fesztiválok sorozata, és nem meglepő, hogy a helyszín a CERN (Genf) volt. Három Physics on Stage megrendezése után 2004-ben már a többi, természettudományos tantárgyakat tanító tanárokat is invitálták a szervezők a már Science on Stage (Természettudomány a színpadon) elnevezésű nemzetközi természettudományos oktatási fesztiválra. A korábbi fesztiválokon is eredményesen szerepeltek a magyar tanárok, hiszen 2008-ban Berlinben Dr. Márky-Zay János elnyerte a Gyakorlati kísérletek a jobb motiváció és megismerés érdekében című kategória díját.

A hazai események

A magyar delegáció tagjait a konferencia hazai válogatóján választották ki 2012 őszén, amelyet már hagyományosan a Csodák Palotájában rendeztek meg. A fesztivál résztvevői saját oktatási ötleteiket és módszereiket, sikeres hazai és nemzetközi projektjeiket mutatják be egymásnak, míg néhány kiválasztott pedig a központi színpadon szerepelhet vagy műhelyfoglakozást, workshop-ot vezethet.

A fesztivál helyszíne a Słubicében lévő Collegium Polonicum modern épülete volt. A konferenciát  Krystyna Szumilas lengyel oktatási miniszter nyitotta meg .

Kilenc magyar tanár mutatkozik be

A fesztivál minden nap egy látványos színpadi bemutatóval kezdődött. Az egyórás program során lengyel és német középiskolások mutattak be újszerű kísérleteket, illetve fizika témájú performanszokat. A délelőtt további részén minden érdeklődő megtekinthette a többiek standjait, illetve bemutathatta saját munkáját.

Kora délután a workshopokon és projektbemutatókon tanulhattak egymástól a tanárok, a nap fénypontja pedig az az egy óra volt, amiben a szervezők a legjobb kísérleteket, ötleteket vitték újra színpadra egy látványos, pörgős, jó hangulatú teachmeet keretében. Az egyik este Baló Péter ötletes, egyszerű anyagokból összeállított kísérlete ejtette gondolkodóba az érdeklődő közönséget.

Esténként kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt, hiszen a szakmai kirándulások, a grillpartik újra teret adtak a tapasztalatok kicserélésének, a személyes kapcsolatok kialakulásának.

A magyar standot a következő projektek, kísérletek gazdagították:

  • Baló Péter: Fizika - terápia
  • Dr. Márki – Zay János: Egyszerű fizikai kísérletek a természettudományos oktatás szolgálatában
  • Dr. Piláth Károly: Egy sufnituning hullámkád
  • Zsigó Zsolt: A fizika az élet
  • Horváthné Szombathelyi Katalin: Tűzzel vizet - vízzel tüzet
  • Kontai Tünde: A kutatásalapú tanítás/tanulás alkalmazásának lehetőségei biológiaórán
  • Gajdosné Szabó Márta: Táplálékaink
  • Dr. Wagner Éva: Fagylalt projekt

A résztvevők sok tapasztalattal, közös projekttervekkel és természetesen hatalmas élményekkel gazdagodva tértek haza.

A szervezők legfontosabb törekvése, hogy a fesztivál révén létrejöhet egy tanárokból álló hálózat, amelynek tagjai a találkozón megkezdett munkát a következő években is folytathatják. A konferencián folyó munka és az azt követő tantárgyi, tantárgyközi fejlesztések az egyes országok nemzeti továbbképzéseiben, a meglévő tananyagok újragondolásában, a jelen kor igényeinek megfelelő oktatási anyagok kifejlesztésében nyilvánul meg.

A bemutatókon kívül fontos célja a fesztiválnak, hogy az összegyűlt tanárok kidolgozzák a hosszú távú együttműködés módjait, bevezessenek új, a hétköznapokban használatos eszközökhöz  kapcsolható témákat, úgy mint az okostelefonok vagy a digitális média használata az iskolában.

További érdekes oldalak

A fesztivál hazai honlapja
A fesztivál hivatalos honlapja
Science on Stage - Festival 2013 Slubice - Frankfurt (Oder)
Science on Stage Europe 2013
Science on Stage festivall 2013

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk