Szivárgott egy atomreaktor Bulgáriában
Varga Gábor
2007/12/02 10:57
3424 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Gőzszivárgás miatt leállították a kozloduji atomerőmű egyik 1000 megawatt kapacitású reaktorát. Radioaktív anyag nem került a levegőbe, az erőmű területén a sugárzás szintje változatlan maradt.

Radioaktív szennyezést nem okozó gőzszivárgás miatt leállították a kozloduji atomerőmű egyik 1000 megawatt kapacitású reaktorát november 23-án reggel - jelentette be a bulgáriai atomerőmű vezetése. Az üzemzavart egy csővezeték meghibásodása okozta a gépteremben, a javítás két napot vesz igénybe. "A meghibásodás a reaktor biztonsági rendszerére nem jelent veszélyt. Az erőmű területén a sugárzás szintje nem változott meg" - olvasható a Szófiától 150 kilométerre északra fekvő üzem vezetésének közleményében. A másik 1000 megawattos reaktor a javítási munkálatok idején teljes kapacitással működik.

Az atomerőmű az erőműveknek azon típusa, amelyek a maghasadás vagy a magfúzió során keletkezett hőt használják áramtermelés céljára. Működési egységük az atomreaktor, vagyis a magműveleti zóna; a rektorok száma, illetve ezek teljesítménye az atomerőmű fő ismérve. Egy reaktor termelése jellemzően 200 és 1200 MW között mozog. Az reaktorban végbemenő alapvető folyamatok alapján fissziós és fúziós reaktorokra osztjuk őket. A használt tüzelőanyag leginkább az urán, de létezik plutónium és tórium alapú is.

A történelem legnagyobb atomerőművi balesete a csernobili atomkatasztrófa volt 1986. április 26-án. 2006. májusában lezárták Japánban a fukusimai atomerőmű hatos reaktorát, mert radioaktív gőz szivárgott belőle. Egy meghibásodott szelepen át jutott ki a szabadba kis mértékben sugárszennyezett forró pára. Néhány nappal korábban ugyanennek az atomerőműnek egy másik reaktorából szivárgott ki radioaktív anyag.

Bulgáriának 2006 végén biztonsági okok miatt - az Európai Unióhoz 2007. január 1-jén történt csatlakozás feltételeként - le kellett állítania a kozloduji erőmű két legrégebbi, egyenként 440 megawatt kapacitású reaktorblokkját. Az év eleje óta több üzemzavart is jelentettek a kozloduji atomerőműből, köztük két kisebb radioaktív szivárgást.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk