Szivárványszínek madártollon keresztül
Főző Attila László
2007/09/01 03:00
2154 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szivárványszíneket nemcsak az égbolton pillanthatunk meg. Amikor például madártollon nézünk keresztül, megcsodálhatjuk a szép színek hosszú sorát.

Tegyünk egy parafadugót nyugodt vízfelületre, majd ujjunkat ütemesen mártogassuk a vízbe. Hullámok keletkeznek a vízfelületen. A dugó pedig fel-alá táncol. Ha egy másik helyen is hullámokat keltünk, akkor a két helyről érkező hullámoknak érdekes hatásuk lesz a dugó mozgására: a dugó egyszer magasabbra emelkedik, egyszer mélyebbre süllyed, de olyan állapot is lehet, amikor alig mozdul meg. Tegyünk egy parafadugót nyugodt vízfelületre, majd ujjunkat ütemesen mártogassuk a vízbe. Hullámok keletkeznek a vízfelületen. A dugó pedig fel-alá táncol. Ha egy másik helyen is hullámokat keltünk, akkor a két helyről érkező hullámoknak érdekes hatásuk lesz a dugó mozgására: a dugó egyszer magasabbra emelkedik, egyszer mélyebbre süllyed, de olyan állapot is lehet, amikor alig mozdul meg.

Próbáljuk meg megmagyarázni a kísérletünket! A dugóhoz érkező hullámok erősíthetik, gyengíthetik, sőt teljesen ki is olthatják egymás hatását. Ha a dugóhoz a két rezgéscentrumból érkező hullám mindegyike hullámheggyel (azaz azonos fázisban, hullámállapotban) érkezik, akkor erősítik egymás hatását, de ha az egyik hullámheggyel, a másik hullámvölggyel, teljesen ki is olthatják egymást.Próbáljuk meg megmagyarázni a kísérletünket! A dugóhoz érkező hullámok erősíthetik, gyengíthetik, sőt teljesen ki is olthatják egymás hatását. Ha a dugóhoz a két rezgéscentrumból érkező hullám mindegyike hullámheggyel (azaz azonos fázisban, hullámállapotban) érkezik, akkor erősítik egymás hatását, de ha az egyik hullámheggyel, a másik hullámvölggyel, teljesen ki is olthatják egymást.

madártoll mikroszkóp alatt

A fény is hullám. Azt is tudjuk, hogy a különböző színek hullámhossza is különböző. Egy madártollon sok kis apró rés van. Mivel minden kis rést látunk szabad szemmel, ezért biztos, hogy mindegyikből érkezik a szemünkbe fény. Ezektől a résektől a szemünk ideghártyája különböző távolságban van, tehát az ide érkező fénysugarak hullámállapota (azaz fázisa) különböző lehet. A fény is hullám. Azt is tudjuk, hogy a különböző színek hullámhossza is különböző. Egy madártollon sok kis apró rés van. Mivel minden kis rést látunk szabad szemmel, ezért biztos, hogy mindegyikből érkezik a szemünkbe fény. Ezektől a résektől a szemünk ideghártyája különböző távolságban van, tehát az ide érkező fénysugarak hullámállapota (azaz fázisa) különböző lehet.

Előfordulhat például, hogy a vörös fény hullámai kioltják egymást, a többi színét viszont nem, mert azoknak más a hullámhosszuk. Az eredeti fehér fényből így hiányozni fog a vörös szín. A megmaradt többi szín keverékét pedig zöldnek fogjuk látni. A többi szín is hasonlóan keletkezik, amelyet a tollon keresztülnézve látunk.Előfordulhat például, hogy a vörös fény hullámai kioltják egymást, a többi színét viszont nem, mert azoknak más a hullámhosszuk. Az eredeti fehér fényből így hiányozni fog a vörös szín. A megmaradt többi szín keverékét pedig zöldnek fogjuk látni. A többi szín is hasonlóan keletkezik, amelyet a tollon keresztülnézve látunk.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk